Katupölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin - ilmanlaatu paikoin erittäin heikko

Kadut pölyävät jo paikoin pahasti. Lappeenrannan ympäristötoimi.

toimitus

Jokakeväinen ilmiö, katupölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin, jo nyt, helmikuun lopussa. Katupölykausi on aikaisempina vuosina alkanut keskimäärin maaliskuun puolessa välin - huhtikuun alussa. Ilmanlaatu heikentyi keskiviikkona 26.2.2020 erittäin heikoksi Lappeenrannan Keskustan, Ihalaisen ja Lauritsalan mittauspisteillä, kaupungin ympäristötoimi tiedottaa.

Sääennusteen mukaan tulevalle viikolle on ennustettu kuivia pakkaspäiviä, jotka ovat otollisia katupölyn muodostumiselle. Vähälumisen talven johdosta katujen varsilla ei ole lumipenkkoja, jotka päivällä, auringon lämmittäessä kostuttaisivat katuja sulaessaan.

Ilmanlaatu saattaa heikentyä seuraavan viikon aikana aamuisin ja alkuillasta, jolloin liikenne on vilkkaimmillaan, ajoittain jopa erittäin huonoksi. Helmikuulle tyypilliset pakkaspäivien suuret päivä- ja yöajan lämpötilaerot voi aiheuttaa inversiota, eli ilmiötä, joka vähentää ilmamassojen sekoittumista. Tällöin matalalla olevien päästölähteiden kuten katupölyn vaikutus ei pääse laimentumaan. Mahdollinen, perjantaille ennustettu lumisade voi ainakin hetkellisesti vähentää katujen pölyämistä.

Ennen kuin kaduilla oleva hiekka ja irtoaines voidaan poistaa, käytetään pölyämisen vähentämiseen kosteutta sitovaa kalsiumkloridiliuosta vilkkaimmin liikennöidyillä katuosuuksilla. Kadut ja ympäristö vastuualue on varautunut levittämään kalsiumkloridiliuosta heti, kun tarvetta siihen ilmenee. Kovat yöpakkaset estävät kuitenkin liuoksen levittämistä suuttimien jäätymisen johdosta.

Katupöly voi aiheuttaa erityisesti herkille väestöryhmille kuten hengitys- ja sydänsairaille sekä pikkulapsille oireita. Lisätietoa katupölyn terveysvaikutuksista ja altistumisen vähentymisestä saa Hengitysliiton nettisivuilta.

Ilmatieteenlaitos kokoaa kokoa Suomea kattavan ilmanlaatutiedon nähtäville internettiin. Lappeenrannan ja Imatran seudun ilmanlaatutulokset on syksystä 2019 koottu Etelä-Karjalan ilmanlaatusivustolle, jossa on reaaliaikaisesti nähtävillä sekä ilmatiteenlaitoksen kokoama kuntien tuottama mittausaineisto sekä Etelä-Karjalan paikalliset ilmanlaatuun liittyvä tiedot.

Kommentoi

Palvelut