Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon vieras -kolumni: Sotekustannusten hallinta on maakunnan pelastus

Eksote on olemassa olonsa aikana ollut edelläkävijä, suorastaan mallioppilas.

Palveluiden integraatiossa on tehty hyvää työtä ja toki, oletusarvoisestikin maakunnallisen ratkaisun syntymisen seurauksena oli lupa odottaa uusia ja tehokkaampia toimintatapoja kuntakohtaisiin palveluihin nähden.

Mallioppilaana olemisesta huolimatta sotemenojen kasvu on ollut kuntien maksukykyyn nähden liian suurta.

Syntyvyyden ja asukasmäärän väheneminen, ikärakenteen muutos sekä alentuva verokertymä ovat johtaneet Etelä-Karjalan kunnat haasteellisiin aikoihin.

Kuntien taloustilanteet ovat huolestuttavan huonolla tasolla. On välttämätöntä tehdä rakenteellisia muutoksia. Rakenteelliset muutokset ovat tarpeen myös Eksotessa. Parhaillaan valmistelussa olevalla Eksoten strategialla ja palveluverkolla on aivan keskeinen rooli koko maakunnan tulevaisuudelle.

Jos sotemenojen kasvua ei pystytä pysäyttämään tai edes hillitsemään, edessä on täysin kestämätön tilanne.

Se johtaa kuntien talouskurjimuksen syvenemiseen, muiden kuin sotepalvelujen leikkaamiseen ja veronkorotuksiin. Valitettavasti tällaisessa tilanteessa, jossa verojen määrä käy kohtuuttoman suureksi suhteessa palveluiden saatavuuteen ja laatuun, synkkä kierre synkistyy entisestään.

Ensimmäisenä maakunnasta muuttavat työssäkäyvät ja nuoret. Tämän jälkeen meillä on entistä vähemmän verotuloja ja entistä vähemmän tulevaisuutta.

Tämä tilanne olisi katastrofaalinen ja emme voi antaa sen tapahtua.

Tulevaisuuden varmistamiseksi meidän pitää koko maakunnassa pystyä unohtamaan kuntakohtaiset optimoinnit.

Voimme selvitä vain yhdessä toimien ja maakunnan parasta mahdollista ratkaisua etsien.

Tämä onnistuu vain, jos kuntapäättäjillä on riittävän vahva tahto ja riittävästi halua ja kykyä ymmärtää, että nyt on kyse vakavasta asiasta.

Maakunnan tulevaisuudesta.

Anna Helminen (kok.)

Kirjoittaja on Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja.