Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hyvällä vaalituloksella sote-asiat paranevat

Sipilän hallituksen hanke maakuntauudistuksesta ja sote-uudistus valinnanvapauksineen on hylätty, koska ne olivat perustuslain vastaisia.

Maakuntauudistusta monimutkaisine hallintohimmeleineen halusi vain Sipilän keskustapuolue, valinnanvapautta ja terveysmarkkinoiden avaamista yksityisille vain Orpon kokoomus.

Maakunta-ja sote-uudistus ei olisi tuonut meille Etelä-Karjalaan lisävaurautta valtiolta.

Uudistus olisi päinvastoin kiristänyt soterahoituksen riittävyyttä valinnanvapauden vuoksi entisestään.

Jos uudistus olisi mennyt läpi, niin sen valtionrahoitus olisi otettu kunnilta eli kuntien olisi tullut alentaa merkittävästi kunnallisveroprosenttejaan ja valtio olisi kerännyt veroja vastaavasti nykyistä enemmän.

Uusia ja parempia ratkaisuja todella tarvitaan.

Uskon tulevan sote-uudistuksen pohjautuvan Eksoten integroituun, alueen kaikki kunnat kattavaan malliin, jollaiseksi kaatuneen sote-uudistuksen piti alunperin tullakin.

Soten rahoitus tulee siirtää valtiolle, jotta uudistus on tasa-arvoinen ja kaventaa terveyseroja joka puolella maata.

Terveyskeskuspalveluiden saatavuutta, erityisesti lääkärille pääsyä voidaan lisätä niin, että julkinen sotetoimija voi myöntää asiakkaalle rahanarvoisen palvelusetelin, jolla asiakas pääsee tarvittaessa lääkäriin yksityispuolelle, jos omalta hyvinvointiasemalta ei aikaa saa riittävän nopeasti.

Jos Sdp on vaalien jälkeen pääministeripuolue, niin edellisten muutosten lisäksi kansalaisten yhdenvertaisuutta päästä hoitoon lisätään muuttamalla terveyskeskuskäynnit ja hoitajavastaanotot maksuttomiksi.

Yksityissektori on julkiselle sotelle tarpeellinen ja hyvä kumppani, mutta sen toiminta on pystyttävä pitämään julkisen soten hallinnassa kilpailutuksella, palveluseteleillä ja hyvällä yhteistyöllä.

Halusin tuoda esiin tämän Sdp:n tavoitteisiin liittyvän mallin, jotta lukija huomaa, kuinka suuri ero on kaatuneen uudistuksen hallintohimmelillä, kalleudella ja monimutkaisuudella verrattuna esittämääni mahdollisuuteen parantaa sotea ja avainasemaan noussutta lääkäriin pääsyä yksinkertaisella, mutta hallitulla ja kustannustehokkaalla tavalla.

Laajan päivystyksen sairaalan menettäminen on aiheetonta ja populistista pelottelua.

Tulevaisuuden uskoni ei horju: hyvällä vaalituloksella myös sote-asiat paranevat.