Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kun rikesakko ei riitä

Kun turvaistuinratsia kuopiolaisen päiväkodin pihalla oli ohi ja tulokset selvillä, oli Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskisella sanottavanaan yksi sana. Järkyttävää.

Näin hän luonnehti sitä, että vain kahta lasta kahdestatoista kuljetettiin kuten piti. Asiasta uutisoineen Ylen mukaan tulos oli paljon huonompi kuin Taskinen osasi edes kuvitella.

Vaikka tämä tapaus ja ratsia kamaline tuloksineen oli Kuopiossa, asiasta on syytä keskustella myös Lappeenrannassa.

Poliisin saamat selitykset vanhemmilta olivat samaa tasoa kuin niin monessa muussakin tilanteessa, joihin poliisi joutuu sotkeutumaan.

Oli kiire. Ajettiin ihan vain lyhyt matka. Ajettiin tuttua tietä. Eihän ennenkään ole mitään sattunut.

Ylikonstaapeli Timo Kokkonen ei anna Ylen haastattelussa kiireeseen vetoaville vanhemmille armoa. Hän yllättyi välinpitämättömyydestä lasten kuljetuksiin liikkuen.

Ei tarvitse olla kummoinen matemaatikko tai minkään muunkaan alan asiantuntija laskeakseen, että lapsen kunnollinen kiinnittäminen turvaistuimeen ei vie minuutteja kauempaa.

Ja jos on jo myöhässä töistä, onko sillä ihan oikeasti mitään väliä, myöhästyykö minuutin vai kolme? Mielestäni ei ole.

Kiire on tuttu vieras lähes jokaisessa lapsiperheessä, mutta ei se oikeuta toisen hengellä leikkimään. Siitähän tässä on pahimmillaan kyse.

Ja jos kerran jotain sattuu, kiireet saattavat olla ohi. Lopullisesti.

Turvaistuinratsiassa reputtaneille oli sanktiona 70 euron rikesakko. Se ei riitä. Sakkolappu voi hyvinkin tulla sullotuksi auton hansikaslokeroon ja unohtua saman tien.

Jos summa olisi vähintään satasia, se kirpaisisi useamman lompakossa kuin rikesakko.

Lisävalvonta olisi näiden tulosten valossa paikallaan. Kuten muissakin rikkeissä, virkavallan näkyvyys olisi ainakin osaltaan vähentämässä törttöilyn määrää.

Jos päiväkodin pihalla seisoisi poliisi, kenenkään kantti tuskin kestäisi istuttaa lasta auton penkillä ihan miten sattuu.

Mutta ne resurssit. Tällaiseen valvontaan ei tietenkään ole mitään mahdollisuuksia. Siksi korotettu sakko on parempi vaihtoehto.

Tuija Horttanainen

tuija.horttanainen@media.fi