Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meillä palvelee ihminen

Lomalinja-yhtiöllä on upea liikeidea: ”Meillä palvelee ihminen.”

Alkaa olla jo harvinaista, että Ihminen on ihmisen palvelija. Palvelutaloissakin.

Oulussa oli palvelutalon asukki virunut viikkotolkulla kämpässään kuolleena. Eivät olleet ihmishoitajat osanneet postiluukun lehtiläjästä ja huoneen hajusta päätellä, että yksi palveltavista oli heittänyt lopullisesti lusikan nurkkaan.

Japanissa on jo pantu robotteja korvaamaan ihmisen työ vanhusten hoitamisessa.

Saattaisihan se Suomessakin olla vanhan ja vaivaisen etu, että joskus kone korvaisi ihmisen panoksen hoitotyössä. Saataisiin siihen ehkä lisää inhimillisyyttä. Kai sellainenkin säätö on robottiin asennettavissa?

Anna-Mari Kaskinen on 14.3. Facebook-sivullaan julkaissut inhimillisyyttä huokuvan runon:

”Kun olen vanha, tahdonko olla käytävän varrella huone viisnolla, palvelun rahalla ostaa, odottaa, kun joku vuoteesta nostaa? Päättääkö itse saan hoivani laadun? Yön halki kuuluuko huutavan ääni lattiaan kylmään jos kolahtaa pääni?

”Saattaisihan se Suomessakin olla vanhan ja vaivaisen etu, että joskus kone korvaisi ihmisen panoksen hoitotyössä.”

Kun olen vanha, tuotanko vaivaa? Toinenko vaatteeni kaapista kaivaa, ruumiini ryppyisen pesee ja pyyhkii, kuuleeko, kun sydän vaieten nyyhkii? Tunteeko vieraista kasvoista kukaan aarteita, jotka toin matkassa mukaan, nuoruuden, meren ja metsien tuoksun, lasteni jalkojen kepeän juoksun?

Kun olen vanha, osaanko kiittää, vaikka jo satoaan kuolema niittää? Huomaako kirkkautta nousevan päivän, vieraissa kasvoissa hyvyyden häivän? Hoitakaa hellästi raihnaista kuorta. Ette te tunteneet tyttöä nuorta, sydäntä, jossa näin vieläkin palaa elämän jano ja kaipaus salaa…”

Sama sointu on virressä 382 Sinuhun turvaan, Jumala: ”Herrani, olet toivoni ja ainut auttajani, hamasta nuoruudestani väkevä vartijani. Kun varjelit ja suojelit jo synnyinhetkelläni, niin turvassa on parhaassa myös koko elämäni.

Jos sallit, Isä, vanhaksi ja heikoksi mun tulla, myös silloin ole tukeni ja sauva vahva mulla…”

Isä, saisinko silloin sauvaksi myös ihmisiä?

Veli-Matti Kosonen

Kirjoittaja on imatralainen teologi.