Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Junayhteys auki Imatrankoskelta Venäjälle

Etelä-Karjalan kurjistumisen pysäyttäjäksi tarvitaan asukkaita ja matkailijoita. Matkailun ja yritysten kannalta tärkeintä on saavutettavuus.

Sen eteen on tehty oikeita investointeja ja työtä. Nelikaistainen moottoritie halkoo maakuntaa Imatralta Taavettiin.

Lappeenrannan lentokentältä liikutettiin viime kesänä matkailijoita kahteen Euroopan kohteeseen, tulevana kautena neljään.

Kaksoisraidetyöt ovat käynnistyneet. Kaksoisraide mahdollistaa enemmän kapasiteettia niin matkustaja-, kuin tavaraliikenteeseen etelän suunnalta.

Imatran keskustasta on matkaa Venäjän rajalle seitsemisen kilometriä. Venäjällä on sama raideleveys kuin Suomessa.

Svetogorskista tulee raiteet suoraan Imatrankosken vanhalle asemalle, puolen kilometrin päähän Imatran keskustasta.

Svetogorskista noin 30 kilometrin päästä Kamennogorskista jatkuu muutama vuosi sitten uudistettu sähköistetty rata Viipuriin sekä uusi rata suoraan Pietariin ja sieltä aina Kiinaan saakka.

Imatran rajan yli kulkee raiteita pitkin teollisuuden tuotteita ja raaka-aineita Suomeen, mutta kansainvälisen statuksen puuttuessa vaunut palaavat tyhjinä Venäjälle.

Tavaraliikenteen avaamiseksi molempiin suuntiin tarvitaan vain tahtoa, edellytykset ovat jo olemassa. Matkustajaliikenteen näkökulmasta tarvitaan ainakin tulli- ja rajamuodollisuuksiin liittyvät rakennukset, laitteet ja työntekijät, molemmin puolin.

Pieniä investointeja, joiden vaikutukset ovat suuria.

Kansainvälinen ratayhteys matkustajaliikenteen osalta voisi parhaimmillaan tuoda useampia matkustajajunia Venäjältä Imatralle päivittäin. Mikään muu suunta tai yhteys tuskin vastaavia matkailullisia mahdollisuuksia voisi tuoda.

Tästä hyötyisi taatusti Imatra ja koko maakunta, niin majoituspalvelut kuin liike-elämäkin. Lappeenrannan kentän lentoliikennekin hyötyy tuosta mahdollisuudesta, kun yhteydet kentän ja Imatrankosken aseman välillä laitetaan toimimaan.

Maakunnan elinvoimatekojen joukossa KV-statuksen saaminen Imatran rajanylityspaikalle radan osalta olisi merkittävä. Tehdään sen eteen töitä!

Liisa Marsio

Kirjoittaja on Imatran Kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja.