Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Hyvät tavat hakusessa

Mikä tekee aikuisesta ihmisestä kuin uhmakkaan kolmivuotiaan, kun käydään kauppaa (tai yritetään käydä) Facebookin kirppisryhmissä? Olen vuosikaudet ollut mukana niin valtakunnallisissa kuin paikallisissakin kirppisryhmissä, joten kokemusta monenlaisesta toiminnasta on kertynyt.

Montaa asiaa olen vuosien saatossa kummastellut. Yksi niistä on tuotteiden myyminen, jopa käytettyjen, kaupan hintaa kalliimmalla. Toki tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa, mutta jotain rajaa!

Välillä tuntuu, että kirppisväki suorastaan hullaantuu kilpahuudosta, ja hintaa korotetaan ja korotetaan ja korotetaan... Siinä ei pienet nukat ja haarasaumojen ratkeamat tunnu haittaavan, kun lapsen kaappiin halutaan tiettyä merkkiä, ilmeisesti hinnalla millä hyvänsä.

Osassa ryhmiä valvonta pelaa sen verran, että säännöissä on kielletty ylihintainen kaupittelu. Mielestäni erittäin hyvä pelisääntö.

Etuiluyritykset ja yksityisviestitarjoukset kaikille näkyvien kommenttien sijaan kuuluvat myös Facebook-kirppisten arkeen. Sitten on niitäkin, jotka kommentoivat julkaisun ensimmäisen kuvaan ”varaan kaikki”. Tämä onkin mielenkiintoista, jos myyjä on julkaissut esimerkiksi kuvan, jossa on pinossa kymmeniä farkkuja ja villapaitoja.

Kun yksittäiskuvat tuotteista tulevat, tämä kaiken varaaja odottaa olevansa etusijalla kaikissa kaupoissa.

Oli sääntöjen vastaista tai ei, niin mielestäni ei hyvän tavan mukaista toimintaa ainakaan.

Jos hyvät tavat ovat välillä hukassa, niin valitettavasti ovat lakipykälätkin. Harva se päivä saa lukea avautumisiwa huijareista.

Postituksella ostettu tuote onkin ollut aivan muussa kunnossa kuin siinä ”uudenveroisessa”, mitä ilmoitus lupasi.

Joskus pakettia ei näy ei kuulu, ja myyjältä tulee joko selityksiä solkenaan tai vaikuttaa siltä, että maa on hänet nielaissut.

Kasvotusten sovittu tapaaminenkin voi jäädä toteutumatta, eikä toinen osapuoli vastaa enää mihinkään yhteydenottoon.

Vaikka nettihuijareiden saaminen nalkkiin yksittäisistä kaupoista voi olla hankalaa ja prosessi tuntua ostajankin mielestä turhalta ja työläältä, saattaa suuremman luokan tekijällä olla tilillään tukku vastaavia tekosia. Jossain vaiheessa voi napsahtaa seuraamuksia oikein olan takaa, joten siksi jokainen huijaus kannattaa ilmoittaa virkavallalle.

Täydellistä maailmaa, tai Facebook-maailmaa, ei tule koskaan olemaan, mutta silti kannattaa yrittää. Tässäkin on hyvä perussääntö kohdella muita kuten haluaisi itseään kohdeltavan.

Tuija Horttanainen

tuija.horttanainen@media.fi