Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

95 prosenttia ehdokkaista on valmis näyttämään korttinsa

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.

Vaikka vaaleista on povattu ennätystasaisia, yksi asia on varma: koskaan aikaisemmin Kaakkois-Suomen ehdokkaat eivät ole olleet yhtä valmiita avaamaan omia kantojaan äänestäjille.

Näin voi väittää, sillä näissä vaaleissa peräti 95 prosenttia vaalipiirin ehdokkaista on mukana lehtiemme vaalikoneessa.

Se kertoo paitsi kilpailun kireydestä myös halusta tulla kuulluksi. Vaalikoneessa jokaisella ehdokkaalla on ollut 25 kertaa mahdollisuus kertoa, mitä mieltä hän on jostakin keskeisestä asiasta – ja mahdollisuus perustella näkemyksiään.

Siksi perusteellisimmin kantojaan miettineet kannattaa palkita lukemalla, millä korteilla ehdokas eduskuntaan pyrkii. Tutunkin ehdokkaan näkemykset voivat yllättää, tai vieraampi nimi tulla tutuksi.

Vaikka vaalikone on ollut tänä keväänä ennätyssuosittu, koko maassa koneiden logiikka on myös herättänyt keskustelua.

Medialta on vaadittu, osin perustellustikin, vastauksia koneiden logiikkaan.

Miksi kone saattaa suositella puoluetta, jota äänestäjä ei tunne omakseen tai nostaa esille ehdokkaan, jota käyttäjä ei missään tapauksessa äänestäisi?

Kysymykset ovat perusteltuja.

Hyvällä vaalikoneella on kuitenkin kolme perustehtävää: se kertoo, mistä vaaleissa on kyse, miksi kannattaa äänestää ja lisäksi tuottaa tietoa siitä, mitä eroja puolueilla ja ehdokkailla on eli aineistoa myös journalistisiin tarkoituksiin.

Sen vuoksi vaalikoneiden väittämät ovat välillä kärjistettyjä. Haluamme erottaa niiden avulla ehdokkaat toisistaan, mutta myös antaa tilaa perusteluille.

Tähän mahdollisuuteen on myös tartuttu: Kaakkois-Suomessa vaalikonettamme on tähän mennessä käytetty 62 631 kertaa.

Silti vaalikone ei äänestä yhdenkään äänioikeutetun puolesta. Se työ jokaisen on tehtävä itse. Tänään uurnat ovat auki ensimmäisen kerran.

Toivottavasti mahdollisimman moni myös niillä käy. Tärkeintä vaalien tuloksessa ei nimittäin ole se, kuka voittaa. Tärkeintä on se, että käyttäisi mahdollisuutensa vaikuttaa tulokseen.