Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei minun takapihalleni

”Pelko on suurimpana syynä siihen tylyyn kohteluun, jota mielisairaat ennen ovat osakseen saaneet. Tällaisen kohtelun tulee pikaisesti muuttua. Sitä vaatii ihmisyys.”, lausui Piispa Erkki Kaila Rauhan sairaalan avajaisissa 22.11.1926.

Rauhan sairaalan ja mielenterveyshoidon historiaa käsittelevä näyttely Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa kiinnosti tuhansia. Näyttely päättyi elokuun alussa konserttiin ja haastattelutilaisuuteen, jossa rauhalaiset 30-luvulta 90-luvulle kertoivat kokemuksistaan sairaalan naapurissa asuessaan.

Rauhan sairaalan alkuaikojen mahtipontisista sanoista tulee marraskuussa kuluneeksi 93 vuotta. Mitä Suomessa tai meillä täällä Etelä-Karjalassa ajatellaan vuonna 2019?

Asia on aina ajankohtainen, mutta etenkin nyt, kun Lappeenrannan Myllymäkeen suunnitellaan mielenterveyskuntoutujien hoivakotia.

Osalle myllymäkeläisistä ei hoivakotia ”takapihalleen” halua, mistä kertoo parikymmentä poikkeusluvasta jätettyä huomautusta. Niissä vedottiin asuntojen arvon laskuun ja lapsien turvallisuuteen.

Tunnemuseo-näyttely ja etenkin päätöstilaisuus otti kantaa myös mielenterveyshoidon nykytilaan. Rauhassa elettiin yhteisöllisesti, ja laitoksen toiminta näkyi myös muiden alueen asukkaiden arjessa vuosikymmenten ajan.

Tilaisuudessa puhunut psykiatri muistutti, että moni asuu tietämättään mielenterveysongelmaisen naapurissa. Moni meistä myös luultavasti tuntee jonkun, joka kärsii tai jonka läheinen kärsii mielenterveysongelmista.

Onko niin, että tieto lisää tuskaa tässäkin tapauksessa?

On muistettava, että hoitokodissa potilaat ovat tarkkailun alla ja mahdollisiin äkillisiin mielentilan vaihteluihin on mahdollista puuttua.

Lähialueen asukkaiden huolikin on toisaalta ymmärrettävissä. On inhimillistä pelätä jotakin itselle vierasta ja uutta. Uuden tulo saattaa mietityttää – oli kyseessä sitten päiväkoti kampuksella tai mielenterveyskuntoutujien koti lapsiperhealueella.

Mutta mitä tämä viestii apua tarvitsevalle ihmiselle?

Ei riitä, että puhumme mielenterveysongelmista tai vaadimme parempaa hoitoon pääsyä. Myös asenteiden tulisi kertoa, että mielenterveysongelmat eivät ole tabu tai pelon aihe.