Päätoimittajalta: Synnytysosaston tulevaisuus ei näytä valoisalta

Tuija Horttanainen

Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosaston tulevaisuutta on pohdittu jo vuosien ajan, pelättykin.

Kun synnytysten määrä jää alle tuhanteen vuodessa, ollaan ministeriön asettaman rajan alapuolella.

Tämä tilanne on ollut monien muiden alueiden tapaan myös Etelä-Karjalassa totista totta jo useamman vuoden ajan, eikä parannusta ole odotettavissa.

Tämä voi johtaa jopa poikkeusluvan hakemiseen, mikäli synnytysosaston toiminnan halutaan jatkuvan.

Koska Etelä-Karjalan keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala, synnytysten jatkumista Lappeenrannassa on pidetty toistaiseksi suhteellisen turvattuna. Mutta mikään ei ole koskaan varmaa.

Taustatukea synnytysosaston säilymiselle Etelä-Karjalassa haetaan jo maan rajojen ulkopuolelta.

Käytännössä tämä tarkoittaa venäläisten synnyttäjien houkuttelua Lappeenrantaan, jolloin synnytysten kokonaismäärää saataisiin hilattua ylöspäin.

Ruusuisesti ei ole tämä kuvio käynnistynyt, sillä Yle uutisoi tiistaina 10.9., että toistaiseksi Lappeenrannassa ei ole synnyttänyt ainuttakaan ulkomaalaista. Ei yhtään.

Valinnanvaraa itse maksaville ulkomaalaisille synnyttäjille ei Suomessa ole yllin kyllin, sillä vain Hyvinkäällä tarjotaan vastaavaa mahdollisuutta kuin nyt Lappeenrannassa. Silti, nollakerhossa ollaan edelleen.

Ylen uutisen mukaan kolme ulkomaalaista synnyttäjää viikossa turvaisi synnytysosaston säilymisen Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Siihen on vielä pitkä matka.

Jos venäläisnainen haluaa synnyttää Lappeenrannassa, se tarkoittaa hänelle 10 000 euron laskua.

Meille suomalaisille tämä saattaa kuulostaa paljolta, mutta ainakaan Ylen haastattelema Eksoten terveys- ja vanhuspalveluiden johtaja Tuula Karhula ei usko hinnan ratkaisevan.

Niin tai näin, ihmehyppäystä synnytysten määrässä on turha odottaa ainakaan oman maan asukkaiden voimin. Ennusteissa käyrät syöksyvät alaspäin, ja lapsia ei kukaan ala tehdä käskystä.

Niille, joita aihe koskettaa, synnytysosaston säilyminen omassa maakunnassa ei ole mikään pikkujuttu.

Vaikka nytkin synnytyssairaalaan saattaa kertyä pitkä matka, se ei ole mitään verrattuna siihen, jos synnytykset Lappeenrannassa loppuisivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu