Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokahävikkiä ja hätäravintoa

”Ruokahävikki riepoo minua tässäkin talossa ihan vimmatusti. Olen vanhan polven kasvatti, jolle aina opetettiin, että on suorastaan synti heittää ruokaa tunkiolle. Jatkuvasti rutisen, että siitä nyt jäi taas.” Tällaista kuuluu presidentti Niinistön suusta Mäntyniemessä.

Ovatpa olot Suomessa muuttuneet! Katovuosinakin toki kuultiin murinoita, mutta nälkäisten vatsoista. Hävikkiäkin tuli, mutta sen aiheutti kato eikä kokki.

Presidenttimme on onnistunut rutinallaan vähentämään hävikkiruuan syntymistä virka-asunnossaan Mäntyniemessä.

Männystä tuli hengenpelastaja 1600- ja 1800-luvuilla nälkävuosien Suomessa. Petäjän kuoren ja puuaineksen välistä nyhdetystä nilasta ja jälsistä kuivatettua ja jauhettua hätäravintoa laitettiin leipään rukiin jatkeeksi. Pettu pelasti paljon suomalaisia nälkäkuolemalta.

J.L. Runebergin kuuluisassa runossa satonsa menettänyt Saarijärven Paavo lausuu vaimolleen jo legendaksi muodostuneen mietteen: ”Vaikka koettaa, eipä hylkää Herra. Pane leipään puolet petäjäistä.”

Kun sato sitten lisätyn lannoituksen, ojituksen – ja Jumalan – avulla lopulta onnistui, osoitti Paavo solidaarisuuttaan huonompiosaisille. Vaimo ehti jo iloita, että vihdoin pantaisiin pöytään petutonta ruisleipää. Mutta ei: ”Vaimon käteen tarttuin Paavo lausui: Vaimo, vaimo! Sit´ei kuri kaada, veljeään ken hädässä ei hylkää. Pane leipään puolet petäjäistä, veihän naapurimme touon halla.”

Hyvän tekemiseen voi tänäänkin käyttää hävikin. Jopa parhaansa antavat jotkut. Se ei ole solidaarisuutta. Rakkautta se on!

Jumala, joka on Rakkaus, antaa aina parastaan. Hän lähetti taivaasta hallaiseen maailmaan rakkaimpansa, oman Poikansa, joka sanoi: ”Minä olen Elämän Leipä.” Vaikka varsinaista hätäravintoa onkin, siihen ei ole pantu puolet petäjäistä! Ehtaa olla pitää, sillä: ”Joka uskoo minuun, elää ikuisesti.”

Uskoen vastaanotettu Elämän Leipä säästää hävikiltä, siltä turhimmalta ja tuhoisimmalta. Eipä hylkää Herra!