Päätoimittajalta: Somepaasto on parempi kuin oikea paasto

Toimitukselta

Lähes puolet suomalaisista nuorista murehtii omaa ulkonäköään päivittäin.

Tämän ankean tosiasian nosti esiin Ilta-Sanomat tällä viikolla osana omaa teemaviikkoaan, jonka aikana pureudutaan ulkonäköpaineisiin.

Luku on hätkähdyttävä, mutta ei kuitenkaan jättiyllätys. Jos vastaava tutkimus olisi tehty ennen sosiaalisen median ja blogien kulta-aikaa, tulos olisi todennäköisesti ollut edes jonkin verran valoisampi.

Ulkonäköä on murehdittu aina, mutta kun puolet nuorista suree asiaa joka ikinen päivä, on tilanne kamala. Murehtiminen syrjäyttää väkisin muita elämän osa-alueita tuolla tiheydellä esiintyessään.

Vaikka monet some-vaikuttajat kertovat avoimesti itsekin näyttävänsä elämästään vain silotellun puolen, se ei auta. Kiiltokuvamaiset, tarkkaan harkitut ja muokatut kuvat ovat kuitenkin niitä, jotka piirtyvät nuorten verkkokalvoille.

”Tuollainen minäkin haluan olla. Miksi minä en ole tuollainen?”

Kehopositiivisuuskampanjat ja vaikuttajien paljastamat kuvailluusiot ovat oikealla asialla, mutta tehtävää riittää edelleen.

Kun kymmenvuotias lapsi kokee olevansa kaikin puolin väärän näköinen, ovat hyvät neuvot kalliita.

Ulkoiset seikat ovat niitä, joihin kiusaajatkin helposti tarttuvat. Pahimmillaan koko elämä voi olla pilalla ja niinkin mitättömän syyn kuin ulkonäön vuoksi.

Ilta-Sanomien mukaan nuorilla epävarmuus liittyy useimmissa tapauksissa painoon. Vaa’an lukema määrittää aivan liikaa sitä, mitä nuori itsestään ajattelee.

Osa välttelee hymyilemistä, koska hampaat eivät miellytä. Tämäkin on tuttua jo vuosikymmenten takaa, joten kaikki huolet eivät ole nykypäivän meiningin, tai somen, aikaansaannoksia.

Ympäröivältä maailmalta ei voi sulkea silmiään, mutta ehkä somepaasto olisi parempi ratkaisu kuin oikea paasto, kun oma olemus kovasti surettaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu