Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosonen: Päästöistä puhtain

Tässä lämmin lapsuusmuisto: Odotetuin vieras minulle oli nuohooja eli nokikolari. Pari kertaa vuodessa hän kävi kodissamme harjallaan rassaamassa savupiipun puhtaaksi noesta ja kauhallaan tyhjentämässä tulisijojen tuhkapesät.

Katolle kiipeämistä en onneksi kokeillut, mutta muuten matkin leikeissäni nokikolarin toimia. Äidin pitkävartisella soppakauhalla ”nuohosin” kodin sänkyjen ja kaappien alusia. Ja toivoin joskus tulevani nokikolariksi.

Tulinkin. Melkein. Papin ammatissahan minulla oli musta virkapuku kuten nokikolarilla! Ja elämän kolareissa karrelle palanutta ja nokeentunutta ihmismieltä yritin auttaa puhdistumaan sielunhoitokeskusteluissa ja kirkon pyhissä toimituksissa.

Usein pohdimme, mitä tulisi tehdä niille rumille jäljille, jotka olimme omilla erehdyksillämme ja synneillämme jälkeemme jättäneet. Tai joita oli meihin jätetty.

Nokikolarin hommasta opimme, että on avattava luukut ja poistettava palamistuotteet, hiilet ja tuhka. On toimittava taiten, jottei pöly leviäisi ympäri huushollia. Tuhka ei toki ole mitään ongelmajätettä. Se voidaan ripotella puutarhan kasvien ravinteeksi.

Jollei ajoittain tehdä sielun puhdistusta, sekin saattaa savuttaa ja aiheuttaa ympäristöhaittoja.

Erityisen suositeltava – tosin vähän käytetty – puhdistusmenetelmä on rippi. Siinä ripittäytyjä tunnustaa syntinsä ripin vastaanottajalle, papille tai muulle sielunhoitajalle, ja saa häneltä synninpäästön.

Kun olen saanut anteeksi Jumalalta, saan samalla halun ja voimia antaa anteeksi ihmisille, jotka ovat minua vastaan rikkoneet.

Raamatussa anteeksiantaminen merkitsee sananmukaisesti irti päästämistä. Päästän irti syytöksistä, katkeruudesta ja kostonhalusta.

Toisin kuin kasvihuonepäästöt, synninpäästö ei ole haitaksi vaan avuksi elämälle. Suhteitten ilmapiiri lämpenee. Saadaan halua ja voimaa pitää paikat puhtaina ja suhteet selvinä ihmisiin ja Jumalaan, luontoonkin.

Synninpäästö on päästöistä puhtain, oikea ilmastoteko!