Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrätys on jo myyntivaltti

Yhdyskuntajätteestä päätyy kaatopaikan penkkaan enää murto-osa siitä, mitä sinne kipattiin vielä muutama vuosikymmen sitten. EU-direktiivit ja Suomen omat määräykset ovat asettaneet jätteiden käsittelylle ja hyödyntämiselle entistä tiukempia normeja ja vaatimuksia, onneksi.

Jätteestä tehdään joko energiaa tai materiaalia uusiin hyödykkeisiin ja rakentamiseen. Markkinavoimat puhuvat, ja myyntivaltiksi on jo tullut se, jos tavaran valmistuksessa on voitu käyttää kierrätettyä materiaalia. Jopa uusien autojen osissa on voitu käyttää raaka-aineena kierrätettyä ainetta. Kaupan hävikkihedelmistä on tehty brändimehua.

Kartongin kierrätyksessä suomalaiset kuuluvat maailman tehokkaimpiin. Yhdeksän kymmenestä vie pakkauskartonkinsa kierrätykseen. Sen sijaan pakkausmuovia kierrättää edelleen alle puolet kansalaisista. Tehostettavaa olisi edelleen myös biojätteiden vähentämisessä ja hyödyntämisessä.

Jätteiden kierrätys riippuu paitsi asenteesta ja opituista tottumuksista, myös sen helppoudesta tai vaikeudesta. Kun paperin, kartongin ja muovinkeräyspisteitä on roskakatoksissa ja keräyspisteissä riittävän tiheästi, ei ole mikään iso vaiva toimittaa jakeita oikeaan osoitteeseensa vaikka kauppareissun yhteydessä.

Pienkiinteistöissä huomaa, kuinka jäteastia täyttyy entistä hitaammin, kun muovin vie kierrätykseen. Siinä syntyy selvää säästöä.

Parannettavaa on edelleen esimerkiksi tekstiilien kierrätyksessä. Vaikka ehjiä vaatteita voi melko vaivattomasti viedä järjestöjen keräyslaatikoihin ja jotkut vaatekaupatkin ovat alkaneet ottaa vastaan vaatetta, päätyvät tekstiilit edelleen turhan usein kuivajäteastiaan.

Asennekasvatuksessa koulut ovat avainasemassa. Joissakin kouluissa Etelä-Karjalassakin on esimerkiksi punnittu lautasten ruokahävikkiä, joka on saatu pienemään.

Monilla työpaikoilla kierrätys on sen sijaan edelleen puutteellista, tai on muutaman aktiivisen työntekijän aloitteellisuuden varassa.