Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Taistelua lähipalveluista

Eksoten eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kaavailemat säästötoimet sekä niihin liittyvät yt-neuvottelut ovat kasanneet tummia varjoja lähipalveluiden saatavuuden ylle. Eksoten alijäämä on kiistaton tosiasia, ja säästötarve yhdeksän miljoonaa euroa. Yhtä tiukkana ovat Eksoten rahoittajat eli kunnat. Niiltä tuskin rahaa heruu lisää, kun niiden omakin tilanne on synkkä. Eksote on valtakunnallisessa kuluvertailussa pärjännyt hyvin, mutta sekään ei voi välttyä kustannusten nousulta, palkankorotuspaineilta ja tulossa olevilta velvoitteilta. Väestö myös ikääntyy, mikä tuo mukanaan lisää pitkäaikaisen hoidon tarvetta ja kalliita operaatioita vaativia potilaita.

Imatralla on oltu huolissaan Honkaharjun vuodeosaston tulevaisuudesta. Joutsenossa valtuutetut ehtivät pistää vireille nimien keruun adressiin, jotta hyvinvointiasema säilyisi Joutsenossa. Nimien keruu päättyi viime viikolla, ja sen jälkeen adressi luovutetaan Eksoten päättäjille.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela sekä Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) ovat julkisuudessa ehättäneet toppuutella huolta ja nimien keruita. Nykyisten hyvinvointiasemien jatkamisesta on päätös viime keväältä. Joutsenossa ja Sammonlahdessa hyvinvointiasemien säilyttämistä puoltavat asukaspohja ja asiakasmäärä. Sammonlahteen on jopa haluttu palauttaa kiirevastaanotto, jos lääkäreitä löytyisi.

Jos joku asema päätettäisiin karsia, heräisi toiselta puolelta katsoen kysymys siitä, mihin suljettavan aseman henkilöstö sijoitettaisiin ja asiakasmäärä ohjattaisiin. Keskussairaalaan ei kaivata jonoja ja sumppuja. Sammonlahti ja Armila ovat myös olleet haluttuja koulutuspaikkoja nuorille lääkäreille.

Eksoten johto ja päättäjät ovat viestineet, että adresseja ei nyt tarvitse kerätä. Toisaalta mitään ei voida luvata ennen kuin yt:t on käyty. Eksote on kerännyt henkilöstöltä säästöehdotuksia, jotta henkilöstövähennyksiin ei tarvitsisi mennä.

Vaikka kuntien asema on erikoinen – mitään ei saisi leikata, mutta kulut eivät saa kasvaa – ei nimien keruu ja muu äänen pitäminen mene hukkaan. Se muistuttaa, ketä varten Eksote on olemassa. Huoli lähipalveluiden säilymisestä on ymmärrettävää.