Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Veroviihdettä

Tällä viikolla on päästy taas lukemaan hyvin tienaavien sekä julkkisten verotietoja viime vuodelta. Paitsi että ne tyydyttävät inhimillistä uteliaisuutta, on niillä myös yhteiskunnallista merkitystä.

Kuinka paljon tienasivat valtion johtavat virkamiehet? Entä autotallipajasta ponnistanut ison firman omistaja? Kanattaako taloudellisen menestyksen toivossa opiskella ja tähdätä yrittäjäksi, juristiksi, apteekkariksi vai kenties viihdealalle? Lohkeaisiko leveämpi leipä pelialalla tai koodarina?

Verotiedot ovat Suomessa lähtökohtaisesti julkisia. Kuka tahansa voi marssia verotoimistoon ja selvittää vaikka naapurinsa tai työkaverinsa verotettavat tulot. Tietojen kokoaminen ja julkaiseminen mediassa on journalistinen päätös.

Vielä puoli vuosisataa sitten kioskeissa myytiin verokalentereita, joihin oli koottu kunnasta jokaisen verovelvollisen äyrit. Kalenteria kutsuttiinkin juorukalenteriksi. Eräät järjestöt myivät niitä rahoittaakseen hyväntekeväisyystoimintaansa.

Media on saanut jo vuosien ajan verottajalta valmiiksi koostetun listan yli sata tuhatta euroa tienanneista. Tänä vuonna reilut pari sataa suurituloista henkilöä on pyytänyt verottajaa poistamaan nimensä listoilta. Pyyntö perustuu EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 21 artiklaan. Tarkemmin pyyntöjä on perusteltu muun muassa julkisuuden aiheuttamalla haitalla yksityisyydelle ja yritystoiminnalle, ahdistuksella ja jopa häiriköinnillä.

Pyyntöihin on myös suostuttu. Listalta poistettujenkin verotiedot ovat toki julkisia, mutta median on osattava ne erikseen verottajalta kysyä. Etelä-Karjalassa yksi henkilö pyysi tänä vuonna verotietojensa poistamista media-aineistosta. Jos verottajan käytäntö jatkuu, pyyntöjä voi valtakunnallisesti ja paikallisesti olla ensi vuonna moninkertainen määrä.

Yksityisen ihmisen kannalta katsoen salauspyynnöt voivat olla ymmärrettäviä. Suomalaiseen avoimeen yhteiskuntaan käytäntö sopii kuitenkin huonosti. Se asettuu samaan sarjaan kuin osassa julkisyhteisöjä ja jopa oikeuslaitosta levinnyt tapa salata asioita ihan vaan varmuuden vuoksi.