Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Luottamus puntarissa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tarkastuslautakunta päätti, että Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toiminnasta tehdään tutkintapyyntö poliisille. Eksoten hallitus myös esitti valtuustolle, että tilapäinen valiokunta selvittäisi, nauttiiko puheenjohtaja valtuuston luottamusta kuntalain määrittämällä tavalla. Valtuustoaloite valiokunnan asettamisesta jätettiin viikko sitten maanantaina ja sen on allekirjoittanut 16 valtuutettua.

Taustalla on nippu valituksia, joita puheenjohtajan toiminnasta on tehty.

Tarkastuslautakunta päätti pyytää poliisia tutkimaan, onko Eksoten hallituksen puheenjohtaja toimessaan syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen. Nämä olisivat siis mahdolliset rikosnimikkeet, jos näyttöä löytyy.

Käytännön esimerkkeinä tarkastuslautakunnan pöytäkirjassa mainitaan puheenjohtajan puuttuminen Eksoten operatiiviseen eli päivittäiseen toimintaan, vaikuttaminen tai pyrkiminen vaikuttamaan rekrytointeihin, asemansa hyödyntäminen toimeensa liittymättömissä asioissa ja toiminta epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Vesterinen on selvitysvaiheessa antanut omat vastauksensa väitteisiin. Hän on kiistänyt toimineensa epäasiallisesti saati rikollisesti, ja katsoo joutuneensa lokakampanjan kohteeksi. Hän on huomauttanut Lappeenrannan Uutisille, että hän ei voi asiaa tässä vaiheessa enempää julkisuudessa avata salassapitovelvollisuuden takia.

Poliisin on nyt tehtävä oma työnsä. Sen jälkeen on syyttäjän vuoro, jos juttu niin pitkälle etenee, ja sitten eri oikeusasteet sitä käsittelevät.

Syyttömyysolettama kuuluu keskeisiin ihmisoikeuksiin. Syytön, kunnes toisin todistetaan. Luottamustoimessa tarvittava luottamus on sitten eri asia. Tarkastuslautakunnan yksimielinen päätös poliisitutkinnan pyytämisestä sekä valtuustoaloite kertovat, että luottamus Vesteristä kohtaan on joka tapauksessa puntarissa.