Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosonen: Otan enää vain päivän kerrallaan

”Ehkä otin, ehkä en, mitä väliä sen, kunhan vain siivet nää kantaa. Älä minua soimaa, vaan antaisit voimaa matkalla huomiseen.” Matti Nykäsen hittibiisi oli surullisen totta hänen omassa elämässään. Ehkä sillä sittenkin olisi ollut väliä…

Paremmin kävi Junnu Vainiolle. Loppiaisena v. 1976 hän lopetti alkoholin käytön. Junnu suhtautui sanoituksissaan huumorilla vakavaan asiaan: ”Kun mä rupesin ryyppäämään, niin lestissä luki että Alko. Minä lopetin tykkänään, kun pullossa luki että lakkaa.”

Junnu ei hyväksynyt sitä, että häntä alettiin nimittää raittiiksi: ”En mä mikään raitis ole. Mä olen vaan alkoholisti, joka on lakannut ryyppäämästä.” Selvin päin syntyi uusi LP, jonka nimikkokappale ”Mä uskon huomispäivään” sisältää reseptin: ”Otan päivän kerrallaan”. Krapulavapaata ottamista!

Yleisin raitistumisen aikomisen aika alkaa huomenna, mutta sen toteuttamiseen paras päivä on tänään. ”Ehkä otin ehkä en” päättyy. Alkaa elämästä täyden vastuun ottaminen pään täyteen ottamisen sijasta.

Sinun ryyppäämisesi voi lopettaa vain sinä, minä minun. Juomisensa syyt pitää pistää vain omaan piikkiin. Enää eivät kelpaa antamaton akka, korvauksissa kitsasteleva Kela tai rankka työputki, josta palkinnoksi on lupa aloittaa juomaputki, ja miljoona muuta syytä.

Ryyppäämisen lopettamiseen ei tarvita kuin yksi syy! Kun sen löytää, selvin päin matkatessa niitä löytää kyllä lisää. Esimerkiksi juuri nyt monet lapset toivovat, että saisivat kotijoukoiltaan lahjaksi raittiin joulun.

Tunnistan itsekin olevani sen tason tissuttelija, että tipaton tammikuu ei riitä. On otettava koko kierros. Aloitinkin ottamattomuuden jo nyt, adventtina, uuden kirkkovuoden alkaessa. Vuoden kuluttua selviää oliko minussa miestä päihittää miestä väkevämpi, vai päihdyttikö se minut. Tuletko kaveriksi?

Näillä eväillä aion selvitä: ”Päivä vain ja hetki kerrallansa… Niin kuin päiväs, niin on voimas aina. Tähän turvaan yhä uudelleen.” Virsi 338