Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta: Varovasti pimeällä

Kaupungissa ja maaseudullakin osa jalankulkijoista pukeutuu tummiin, eikä käytä heijastimia. Valottomia pyöriä, mopoja ja jopa autoja näkee liikenteessä. Hitaat ajoneuvot, kuten traktorit perävaunuineen, ovat joskus vaikeasti havaittavissa varsinkin takaapäin.

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Päivä lyhenee vielä hetken aikaa. Lunta on satanut, mutta se ei ole kunnolla pysynyt maassa, jotta maisema valaistuisi. Pilvisyys ja sateet ovat synkistäneet lyhyetkin päivänvalon hetket. Joinakin aamuina teiden pinnat taas ovat olleet petollisen liukkaat, kuten viikko sitten ympäri maakuntaa. Kymmenet autot pyörähtivät ojaan.

Autolla ajaessa saa olla kaikki aistit valppaina niin taajamissa kuin pitemmillä tieosuuksilla. Märkä asvaltti imee valokeiloja, vastaantulijoiden valot taas häikäisevät sen verran, että tien varsille jää tilaa yllätyksille. Mitä teen, tai ehdinkö tehdä mitään, jos tielle loikka hirvi? Entä joku pienempi eläin? Tai tien reunaan on jätetty auto seisomaan.

Ulkomaalaisille heijastin saattaa olla tuntematon kapine, mutta suomalaisilla heijastimia on varmasti läjäpäin komeroissa ja laatikoiden pohjilla. Siellä niistä ei tosin ole mitään hyötyä.

On toki myös ilahduttavaa kehitystä ja uusia innovaatioita. Lenkkeilijöillä näkee liivejä, joissa on iso heijastava kruksi. On heijastavia takkeja ja kasseja. Koirien talutushihnoja ja pantoja on varustettu pienillä välkkyvillä valoilla. Myös polkupyörien valot ja heijastimet ovat saaneet uusia muotoja.

Emme voi muuttaa ilmastoa ja pimeyttä, mutta asenteita voimme muuttaa. Liikenne on yhteispeliä, jossa ei ole vain etuoikeuksia. Tienpitäjät tekevät osaltaan parhaansa, mutta säiden nopeissa vaihteluissa tehtävä on joskus todella vaikea. Talvikelissä matka-aikaan kannattaa varata hieman ylimääräistä, ettei kiire lopu äkkirysäykseen