Kososen kolumni: Hyvin käy

Veli-Matti Kosonen

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Lause oli presidentti Mauno Koiviston kuolinilmoituksessa 2017 hyvän elämän johtotähtenä. Uudenvuoden 2020 tervehdyksessään sitaattiin viittasi myös pääministeri Sanna Marin.

Käykö meille hyvin alkaneella vuosikymmenellä? Presidenttimme Sauli Niinistö toivotti uudenvuoden puheessaan kansalaisille Jumalan siunausta. Oikein hyvä!

Jumalan siunauksen lisäksi hyvin käyminen edellyttää kyllä myös sitä, että ihminen itse käy asioihin käsiksi. On otettava oma- ja yhteisvastuu.

Varmimmin käy hyvin, kun yhdessä pannaan käyntiin ja pidetään käynnissä se, mikä on oikeudenmukaista ja hyvää. Ja pysäytetään huonojen päätösten toteutus.

Kotona asioiden jättämistä väärällä tavalla Herran haltuun – tai rouvan – on vaikkapa se, että likaisia astioita lojuu vielä aamullakin sohvapöydällä. Kun asiasta huomautetaan, syyllinen sanoo: ”Ne jäivät illalla siihen. Ovat kyllä menossa tiskiin.”

Vasta suunnitteilla ovat astiat, jotka ihan itsestään kulkisivat tai jättäytyisivät johonkin. Astioihin ja asioihin pätee sama: jonkun on järjestettävä ne niille kuuluvaan tilaan.

Presidentti Koivisto lausahti: ”Tarttis tehrä jotakin.” Eikä kaikkein vähiten työllisyyden lisäämiseksi Suomessa.

Jo 1500 vuotta sitten munkkiyhteisön laatima ohje ”rukoile ja tee työtä” on yhä hyvä muistaa. Kristitty elää tässä maailmassa ja ajassa kädet ristissä – ei toki toimettomana: sydän taivaassa, mutta käsi aurassa maata muokkaamassa. Vaikka Ilmojen Säätäjä saattaa sallia kadonkin käydä, aina on kuitenkin kynnettävä ja kylvettävä. Uskossa ja toivossa.

Uhkakuvien ja vastoinkäymistenkin keskellä luottamus siihen, että hyvin käy, on ihan käypää kristillisyyttä. Näillä edellytyksillä Sana lupaa käyvän näin: ”Hyvin käy sen, joka on armelias ja lainaa omastaan muille, sen, joka aina toimii oikeuden mukaan… Ei hän pelkää pahoja viestejä, vaan luottaa vakain mielin Herraan” (Psalmi 112:5,7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu