Egovajeessa muutos ei onnistu

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Teit taas uudenvuodenlupauksen. Joko repsahdit? Työssäsikin yritetään toteuttaa muutosta. Harvoin onnistuu.

Opin tämän taas kerran kantapään kautta. Löimme ystävän kanssa vetoa painonpudotuksesta. Viisi kiloa pois jouluun mennessä. Häviäjä(t) kirjoitta(v)a(t) julkisesti epäonnistumisesta. Tämä on minun kirjoitukseni.

Ego ja sen vaje

Muutoksen vaikeuteen on monia syitä. Yksi niistä on ego. Vaan toisinpäin kuin yleensä luullaan. Egovaje estää muuttumasta.

Ego on mentaalista energiaa. Kaikki tahdonalaiset ponnistelut kuluttavat tätä energiaa, jota ihmisessä on rajallinen määrä. Kuluttavaa ovat järkeily, tunteiden käsittely ja fyysinen suorittaminen.

Energiaasi siis kuluttaa esimerkiksi ajattelun välttäminen (unohda pinkit muumit poreammeessa) tai tunnereaktion tukehduttaminen (ole välittämättä puolison, asiakkaan, pomon tai kollegan ilkeilystä).

Kun pakotat itsesi tekemään jotain (tai olemaan tekemättä), halu ja kyky hillitä vähenee. Se on kuluttavaa. Tämä voidaan jopa todentaa veren glukoositasoja mittaamalla.

Halutessamme muuttaa jotain, pitää meillä riittää mentaalienergiaa, egoa. Tahdonvoimaa. Siksi kannattaa muuttaa mahdollisimman vähän kerrallaan. Samalla energiaa ei saisi kulua muutoksen kannalta turhiin asioihin.

Muutoksen johtaminen

Jotkut ”johtajat” kuvittelevat, että muutos toteutuu paremmin kettuilemalla, kurmoottamalla ja nalkuttamalla. Ei, vaan pitää olla normaaliakin kannustavampi, innostavampi ja ymmärtäväisempi.

Jotkut ajattelevat, että lupaus itselle toteutuu parhaiten, kun tekee elämässään täyskäännöksen. Lopettaa kaikki paheet kerrallaan, syö nälkäkuolemarajalla ja treenaa kuin huippu-urheilija. Ei. Tämä on takuuvarma keino romahdukseen.

Muuta yksi asia kerrallaan ja niin pienenä muutoksena, että egosi tuskin huomaa. Kun muutoksesta on tullut uusi normaali, voit ottaa seuraavan askeleen: toisen asian tai vähän enemmän sitä ensimmäistä.

Aluksi painoa lähti reippaasti. Sitten ei millään. Kohta sitä alkoikin tulla takaisin. Lopputulos taitaa olla kilo tai kaksi enemmän kuin aloittaessa.

(Lähde: Roy Baumeister: Self-control as a limited resource, 1998)

Toni Hinkka

Kirjoittaja on johtamisen ammattimentori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu