Asukkaat ja yhdistykset toivovat: Korvenkylän koulusta luontopainotteinen metsäkoulu

Kansan kanta

Korvenkylässä iloitaan, että Lappeenrannan kaupunki on kertonut rakentavansa taajamaamme uuden lähikoulun. Kaupunki arvostaa koulutuksen saavutettavuutta ja lasten hyvää arkea.

Kun koulurakennus uudistuu, me asukkaatkin ehdotamme, että koulun sijainti luonnonläheisessä ympäristössä hyödynnetään ja metsä otetaan virallisesti yhdeksi oppimisympäristöksi ja luokkahuoneeksi.

Etelä-Karjalan ja Lappeenrannan vahvuudet ja vetovoimatekijät liittyvät ennen kaikkea luontoon ja Saimaaseen, ja olemassaolevia vahvuuksia pitäisi hyödyntää. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla luontopainotteisiin ulkoilupäiväkoteihin jonotetaan, kun taas meill olemassaolevaa loistavaa luontoympäristöä ei ole täysipainoisesti hyödynnetty koulutustarjonnassa.

Metsäpedagogiikkaa käytetään mm. Taipalsaaren Vehkataipaleella, missä yksi päivä viikosta vietetään metsässä kenttäruokailua myöten. Mielestämme on huomiotaherättävää, että ympäristöprofiiliaan korostava Lappeenranta ei vielä ole lähtenyt kehittämään luonto- ja ympäristöpainotteisuutta mihinkään peruskouluista, eikä luonteva, käytännöllinen ja käsinkosketeltava oppimisympäristö, metsä, ole saanut arvoistaan huomiota.

Vuonna 1898 perustettu yli 120 oppilaan Korvenkylän koulu sopii erinomaisesti polunraivaajaksi koko kaupungille käytännön luonto- ja ympäristöpedagogiikan saralla.

Korvenkylässä on jo pitkään hyödynnetty metsää arjen kasvatustyössä. Koulu on tehnyt jo vuosia säännöllistä yhteistyötä SLL:n kanssa luontopedagogiikassa. Korvenkylä on myös aktiivisena luontokasvatuksen toimijana otettu uuden luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin kummikouluksi. Saimaarium tarjoaa koululle tukea ja työkaluja kehittää toimintaa.

Koulun sitoutunut henkilöstö on myös halukas kehittämään ulkoilullista metsäpedagogiikkaa. Korvenkylän sijainti 4,5 kilometrin päässä Imatran keskustasta mahdollistaisi hakeutumisen oppiin myös kuntarajan yli.

Koulu on ollut ja on edelleen tärkeä paikallisella yhteisölle ja kylän monipuoliselle harrastus- ja yhdistystoiminnalle. Sekin liittyy hyvin pitkälti luontoon, ulkoiluun ja retkeilyyn.

Me korvenkyläläisissä yhdistyksissä haluamme tukea omaa kouluamme ja olla omalla toiminnallamme tukemassa sen kehittämistä metsäkouluksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu