Kosonen: Etu ja haitta

Veli-Matti Kosonen

Eräässä sketsissä mies valittaa lääkärille: ”Pissa ei tule!” Tohtori katsoo miehen Kela-korttia ja tokaisee: ”Tehän täytitte juuri 90 vuotta. Olette jo kusseet kylliksi!”

Mies kun tulee tiettyyn ikään, vitsit vähenevät, mutta virtsaamisvaivat lisääntyvät. Usein ne johtuvat eturauhasen liikakasvusta. Yllä mainitun oireen ohella toinen ääripää on – leikillisesti sanottuna – poliisien ammattitauti: pidätyskyvyn puute.

Hankalaa, että suvun jatkamiseen hyödyllisestä ETUrauhasesta tuleekin HAITTArauhanen!

Ihmislajin nimi on homo sapiens, viisas ihminen. Viisauden luulisi olevan ihmiskunnan perusominaisuus, josta on kehitykselle etua. Mutta tämäkin etu voi kääntyä haitaksi, vastakohdakseen:

”Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet” (Room. 1:22).

Minua kiinnostaa kosmologia, maailmankaikkeuden syntyä ja rakennetta koskevat kysymykset. Juuri siihen aihepiiriin viittaa myös edellä lainaamani jae:

”Jumalan näkymätön olemus, hänen iankaikkinen voimansa ja jumaluutensa ovat, kun niitä hänen teoissaan tarkataan, maailman luomisesta asti olleet nähtävinä, niin etteivät he (jumalankieltäjät) voi itseänsä millään puolustaa” (Room. 1:20).

Vaikka näkisi ja tietäisi tosiasiat, ei niitä silti ole pakko ottaa todesta – siis uskoa. Joillekin tieteen tarjoama viisaus on uskon este. Jumalaa ei muka mihinkään tarvita, kun kaikki on syntynyt ja kehittynyt itsestään vuosimiljardien saatossa.

Kristityn Jumala on näkymätön mutta ei olematon. Hän ilmaisee itsensä Raamatussa. Sanallaan Jumala loi universumin, joka minulle on Luojan uskomattoman upea käsialanäyte. Älyämmekö lukea sitä oikein?

Jumalan puute johtaa myös moraaliseen ”pidätyskyvyn puutteeseen”, pidäkkeettömään ja itsekkääseen elämäntyyliin.

Ihmiselle haitallisen ”liikakasvun” oire on liikaa luulemista omasta viisaudesta, itseriittoisuus.

Elämälle edullisen viisauden ja tiedon aarrekartta on taas tässä: ”Kristuksessa ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä” (Kol. 2:3).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu