Päätoimittajalta: Jokapäiväinen vetemme

Toimitukselta

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite keräsi nopeasti tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee siten eduskuntakäsittelyyn. Aloite sai vauhtia, kun Jyväskylässä pohdittiin mahdollisuutta yksityistää osa vesihuollosta.

Myös maa- ja metsätalousministeriö on herännyt tarpeeseen tehdä selvitys, pitääkö vesihuollon mahdollista yksityistämistä rajoittaa tai ainakin valvoa.

Yksityistämisen vastustajat perustelevat kantaansa sillä, että vesijakeluverkko on luonnollinen monopoli, jossa kilpaileminen on mahdotonta, ja hanat ovat auki hintojen korotuksille. Varoittavia esimerkkejä on esimerkiksi sähköverkkojen myynti sijoittajille.

Jyväskylässä kaupunginjohtaja on antanut ymmärtää, ettei myyntipohdinnoissa ollut kyse rahasta, vaan siitä, että vähemmistöosakkaaksi saataisiin lisää asiantuntemusta ja näkemystä. Mutta jos ajattelee mahdollisen sijoittajan näkökulmasta, miksi mennä mukaan kunnalliseen vesiyhtiöön, ellei siitä alkaisi tulla voittoa sijoitukselle?

Maailmalla suunta käy vastavirtaan, ja yksityistettyjä vesilaitoksia on palautettu julkiseen omistukseen. Yksityisiä yrityksiä on kiinnostanut enemmän voiton puristaminen kuin peruspalvelu ja vesijohtoverkon huolto ja ylläpito.

Suomalainen käyttää vettä keskimäärin runsaat 150 litraa vuorokaudessa. Omakotiliiton mukaan vesimaksut (vesi, jätevesi ja hulevesi) muodostavat jo yli viidenneksen asumiskustannuksista.

Lappeenrannassa vesi- ja jätevesihuollosta vastaa Lappeenrannan Energia. Se on kaupungin kokonaan omistama konserniyhtiö, eikä kaupunki liene kiinnostunut luopumaan rahantekokoneestaan.

Suomessa vesihanasta saa yleensä ensiluokkaista turvallista ja hyvänmakuista juomavettä. Veden hinnoissa on suuriakin paikkakuntakohtaisia eroja, mutta tavallisen asujan vesilasku pysähtyy muutamiin satasiin vuodessa per asukas, niin kerros- kuin pientaloissa.

On vaikea keksiä, mitä olisi se erinomainen osaaminen, jota vesihuollon ja laajemminkin kunnallisen infran yksityistämisellä saavutettaisiin. Lappeenrannan tapauksessa voiton heruttamisen vedestä ja sähköstä osaavat ihan omatkin luottamushenkilömme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu