Kosonen: Ei kahta sanaa

Veli-Matti Kosonen

Jos jokin juttu on ihan päivän selvä, sanotaan, että aiheesta ei tarvitse enää puhua, ei edes kahta sanaa. Sehän on minimi, että syntyy lause.

Lauluyhtye Mokoma kaipaa kyllä myös sitä kolmatta: ”Mitä sielusi halajaa / Ei kahta ilman kolmatta / Millä sisimpäsi ravitaan / Kolme sanaa: Minä rakastan sinua.”

Kaksi sanaa, jotka ehkä hädin tuskin kykenevät kuvailemaan pelkän tilanteen, voivat kertoa kolmannesta, tärkeimmästä. Rakkaudesta.

Raamatun lyhin jae muodostuu vain kahdesta sanasta, vähimmästä mahdollisesta. Silti se sisältää äärettömän paljon: ”Jeesus itki.” (Joh. 11.35)

Kyseisessä tilanteessa Jeesus puhkeaa itkuun kuullessaan ystävänsä Lasaruksen kuolemasta. Jeesus, jolla kyllä muulloin aina oli sana hallussaan, ei aluksi pysty sanomaan sanaakaan. Syvin suru on sanaton, jopa Jumalan Pojan suru!

Jeesusta kosketti syvästi Lasaruksen sisarten, omaisten ja ystävien suru. Ihmisen Pojaksi kutsutun itkussa oli myös omaa ihmisen ikävää. Itku oli niin aitoa, että sen nähdessään kaikki ymmärsivät, mistä syvimmiltään oli kyse: ”Katsokaa, kuinka rakas Lasarus hänelle oli.”

Sanattomastikin – ehkä parhaiten juuri siten – voi sanoa: ”Minä rakastan sinua.” Sanattomuudesta saa siirtyä tekoihin, itkemällä itkevien kanssa.

Itku on sydämen syvintä puhetta, joka muita lohduttaessaan muuttuu rakkauden teoksi. Niin ilon itku kuin kaipauksen kyyneleetkin yhdistävät ihmisiä toisiinsa ehkä enemmän kuin mikään muu:

”Sydämet, joiden kyyneleet ovat vuotaneet yhteen, eivät voi erota toisistaan.”

Sureva haluaa halausta ja kyyneleitä, joilla on lupa vapaasti virrata ja liittyä jonkun toisen itkevän kyynelpuroon. Sen solina ja kylpy virkistävät ja lohduttavat enemmän kuin parhaimmatkaan sanat.

Jos milloin vaikeneminen on kultaa, niin surevan lohduttamisessa, kun siihen vielä liittyy lämmin läsnäolo ja aidot kyyneleet.

Ei kahta sanaa. Yksi riittää: rakkaus. Aidoimmillaan se on teonsana.

Jos kuitenkin nyt ne kaksi sanaa: Hyvää ystävänpäivää!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu