Puheenaihe

Pääministerin ero pani eduskunnan sekaisin – Matti Vanhanen kertoo askelmerkit: "Tilanne on herkkä"

Eduskunnan puhemies

Päivi Tuovinen

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa parlamentaarisista askelmerkeistä Antti Rinteen eron jälkeen.

Presidentin pyynnön mukaisesti Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeriönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Samoin tapahtuu, vaikka hallituksesta vaihtuisi vain pääministeri.

Toimitusministeriöllä ei ole varsinaista päätäntävaltaa, mutta se voi viedä asioita eteenpäin ja estää hallitustyön lamaantumisen.

– Oma vahva vetoomukseni on, että vanhan hallitusrintama vie eteenpäin etenkin ensi vuoden budjettia, Vanhanen toivoo.

– Samoin hoidettavana on esimerkiksi tärkeitä lakiesityksiä ja useita EU-kokouksia, joita Suomi vielä isännöi puheenjohtajamaana vuoden loppuun.

Matti Vanhasen mukaan nyt käsillä olevaan tilanteeseen on vahva rutiinipohja olemassa jo entuudestaan, jos vain pääministeri vaihtuu.

Jos koko hallitus menee vaihtoon, on edessä selvästi kimurantimpi kuvio.

– Tilanne on herkkä ja kaikki on täysin kiinni siitä, mitä puolueet päättävät tahoillaan. Voi tässä käydä niinkin kuten Ruotsissa, eli toinen hallitus päättää budjetista ja toinen sitten joutuu elämään sen kanssa, Vanhanen summaa tilanteen.

Jos hallitus ei pääministeriä lukuun ottamatta ole muutoin vaihtumassa, voidaan uusi hallitus periaatteessa nimittää nopeasti. Eduskunta äänestäisi uudesta pääministeristä, jonka presidentti nimittäisi tehtäväänsä.

Joka tapauksessa edessä ovat hallitustunnustelut, joita johtamaan SDP:n tulee nimetä puolueensa edustaja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Mutta Sipilä ei eronnut

Mutta Sipilä ei eronnut koskaan oli sittenkin taitava.

Taitaa olla aika muodolliset

Taitaa olla aika muodolliset Hallitusneuvottelut, mukavan jutustelun merkeissä SDP:n toki niitä isännöimänä, mutta nyt on jo lähdetty sille linjalle että Oikeistolle oikea Sossu pallille, niin hämmennys on taattu jo nyt alati lähentyvään Sisällissotaan maassanne... :-) - Pakka pantu jo reilussa kymmenessä vuodessa niin levälleen, että näitä punottuja juonia tulee jatkossa muutenkin tuon tuostakin, vain painetta kohdehenkilöön lisättäessä, "nauhuri" päällä ja vain nautinnollisesti kuunnellen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat