Puheenaihe

Posti nostaa taas kirjeiden, korttien ja joulutervehdysten hintaa – näin maksut muuttuvat 30.8. alkaen

Posti korottaa useiden kirje- ja korttilähetysten postimaksuja elokuun lopussa. Arkistokuvassa vantaalainen Anu Laine vieraili Tikkurilan postissa poikiensa Joakimin ja Rubenin kanssa.

Marika Lumme / arkisto

Posti korottaa useiden kortti- ja kirjelähetysten sekä joulutervehdysten postimaksuja 30. elokuuta alkaen.

Painavien kotimaan kirjeiden lähettäminen sen sijaan halpenee tuntuvasti.

Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on jatkossa 1,60 euroa. Se on 10 senttiä aiempaa enemmän.

10 sentin korotus tulee myös enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hintaan Priority-luokassa. Hinta on jatkossa 1,70 euroa.

Painavimmissa kotimaan kirjeissä hinnat laskevat. Esimerkiksi painavimman luokan, eli 1–2 kilon kotimaan kirjelähetyksen hinta on jatkossa 9,60 euroa. Se on 5,40 euroa vähemmän kuin nyt.

Joulutervehdyksen hinta nousee 1,10 euroon eli 5 senttiä aiemmasta.

Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi Postin mukaan käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, joka on jatkossa 1,60 euroa.

Postin mukaan muutoksilla yksinkertaistetaan kotimaan kirjeiden hinnastoa.

Jatkossa kirjeet jaetaan painon mukaan neljään painoluokkaan aikaisemman kuuden sijasta.

– Yhä useampi postimerkki ostetaan muualta kuin Postin omasta myymälästä, kuten ruokakaupoista, kioskeilta ja Postin verkkokaupasta. Uudistuksen etuna on entistä selkeämpi hinnasto, perustelee Tuija Åkerman Postin tiedotteessa.

Jatkossa kevyimpään alle 50 gramman kirjeeseen tai postikorttiin riittää yksi ikimerkki ja seuraavaan uuteen painoluokkaan (51–250 g) kaksi ikimerkkiä.

Painavimmat kirjeet 2 kiloon asti kulkevat kuudella ikimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Kolmessakymmenessä vuodessa

Kolmessakymmenessä vuodessa on halvimman painoluokan kirjeen postimaksu kolminkertaistunut. Vuonna 1989 se oli 1,90 markkaa, joka tämän päivän rahassa vastaa 0,53 euroa. Silloin lähes aina tavalliset kirjeet tulivat perille seuraavana arkipäivänä ja postilähetysten katoamisia sattui tosi harvoin. Lisäksi muiden lähetysten alennukset olivat huomattavan suuria: 60-luvulle asti postikortin postimaksu oli noin 67 prosenttia kirjeen postimaksusta ja painotuotteiden (mm. joulukorttien ym. onnittelukorttien) postimaksu oli noin 33 prosenttia kirjeen postimaksusta.

Ja seuraavaksi tietenkin YT

Ja seuraavaksi tietenkin YT neuvottelut perään.

Syynä muka hinnaston

Syynä muka hinnaston yksinkertaistaminen..höpöhöpö!! Ja sitten ihmetellään kun suomalaiset ei enää lähetä kortteja ja kirjeitä...

Kukahan sitä mahtaa ihmetellä

Kukahan sitä mahtaa ihmetellä? Joulupukkiko?

Hinnaston yksikertaistaminen

Hinnaston yksikertaistaminen tarkoittaa postin toimitusjohtajalle lähes 90 000€ kuukausiliksaa.

Varmasti mikään muu firma

Varmasti mikään muu firma Suomessa ei osaa ajaa omia toimintojaan niin järjettömästi alas kuin Posti.

Merkittävää on että 51-100g

Merkittävää on että 51-100g painoluokka katoaa, joka on ollut ikimerkki + 0,70 euroa. Olen yhdistyksessä joka lähettää jäsenlehden monta kertaa vuodessa, kirjeenä noin 70-90g. Uusi hintaluokka on 2 ikimerkkiä, korotus on siis 0,90 euroa. Hyi! Täytyy taas vain ihailla postin tiedotusta ja kuinka tiedotusvälineet toistavat sitä vailla kritiikkiä. Tuota 51-100g kirjeiden huimaa nousua ei ole huomattu missään. Sen sijaan julistetaan, kuinka alle 2kg kirje laskee yli 5 euroa. Hmm, 2kg kirjeen hinta on nyt 15 euroa niin kuka ihme sitä lähettää, kun paketin lähettää 5,90 eurolla (maksikirje 5,20 eurolla) joka menee nopeammin perille ja siinä on seurantatunnuskin – kirjeeseen se maksaisi Plus-merkin verran vielä lisää!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat