Puheenaihe

Kuluttajilla synkät odotukset Suomen taloudesta – työttömyyttä pelätään aiempaa enemmän

Kuvituskuva.

Arkisto Riitta Ketola

Kuluttajien odotus Suomen taloudesta oli heinäkuussa hyvin pessimistinen, selviää Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimuksesta.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa -3,9, kun kesäkuussa se oli -4,6 ja toukokuussa -1,8. Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,5.

– Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden luottamusindikaattorin osatekijät heikkenivät heinäkuussa rahankäyttöä lukuun ottamatta. Varsinkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa, Tilastokeskus kertoo.

Heinäkuussa kuluttajat odottivat yleisen työttömyystilanteen synkkenevän jatkossa. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on myös omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei tosin ole uhkaa ilmennyt lainkaan, Tilastokeskus kertoo.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle ja säästämiselle.

Heinäkuussa luottamus oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Kesäkuuhun verrattuna kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain arvio Suomen taloudesta heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Muut osatekijät vahvistuivat hieman. Odotus Suomen taloudesta oli hyvin pessimistinen. Samalla näkemys kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli vaisu. Rahankäyttöaikeita kestotavaroihin oli kuluttajilla keskimääräistä selvästi enemmän heinäkuussa.

Tutkimukseen vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 050 Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimuksen menetelmät uudistuivat toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuluttajien käsitys Suomen taloudesta romahti – Yhä useampi pelkää nyt työttömyyttä27.5.2019 15.00
Taksiliitto: Kuluttajien luottamus romahti taksialan vapautumisen jälkeen – myöskään piilokysyntä ei lisääntynyt1.7.2019 13.31
Kuluttajien luottamus talouteen romahti – Odotus sekä omasta että Suomen yleisestä taloudesta hyvin pessimistinen28.6.2019 13.35

Kommentit (6)

Kommentit

Taksikyyti laskenut jo 50

Taksikyyti laskenut jo 50 prossaa niin eiköhän kerro jo 90 luvun toistosta elikkä megalama.

Rinne lupasi työllistää...No

Rinne lupasi työllistää...No kyllähän lupauksiaan piti ...Työllisti 16 valtiosihteeriä ja noin 70 poliittista avustajaa...Tais kaikki työllistetyt olla eduskunnasta pudonneita edustajia,jotka saivat poliittisen suojatyöpaikan.

Demarit voi pelastaa jos

Demarit voi pelastaa jos lähtevät velkakellon tielle on aina auttanut USAssa.Huippu velka ja inflaatio on se paras tie.

Eipä toisia

Eipä toisia elämäntapatyöttömyys ainakaan tunnu haittaavan,kun kaikki etuudet on isommat pks seudulla,kun pienituloisen palkansaajan.

Miten hunnut päässä kulkevat

Miten hunnut päässä kulkevat nuorehkot ja keski-ikäiset musliminaiset kulkevat päivisin kauppakeskuksissa, parhaaseen työaikaan?Työpaikkoja on täyttämättä, eikö työnteko kelpaa ?Ei tarvitse muuttaa työn perässä, muualta.Täällä ne ovat muslimien asuinalueella. Ottakaa vastaan. Menkää muslimit töihin. Eläkeikä alkaa vasta 65- vuotiaille.

Ei aiheetta, edellisen

Ei aiheetta, edellisen Hallituksen työllistäessä jo myös näitä maanne Työllisten määrän tilastoja parantaakseen kaikki Vaikeastityöllistettävät (Verovaroin)... :-) - nyt tarjoillaan jo Negatiivista tuloverotusta köyhille palvelemaan tämän saman tilaston kohentamiseen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat