Puheenaihe

Maahanmuuttajista vain yksi pääsi eduskuntaan – somalisuosikkien äänimäärät eivät riittäneet

Irakista Suomeen lapsena tullut Hussein al-Taee on ensimmäinen eduskuntaan nouseva pakolaismies.

Irakista Suomeen kiintiöpakolaisena tullut Hussein al-Taeen on ensimmäinen eduskuntaan nouseva pakolaistaustainen mies. Hänet valittiin hiljattain myös Vuoden vantaalaiseksi.

Päivi Tuovinen

Maahanmuuttajataustaisten kansanedustajien määrä putosi vaalien myötä kahdesta yhteen.

Vantaalta eduskuntaan ponnistaa irakilaistaustainen rauhanneuvottelija Hussein al-Taee, joka nousi nyt eduskuntaan 4 210 äänellä SDP:n listalta.

Perheensä kanssa Irakista Suomeen lapsena kiintiöpakolaisena tullut al-Taee on ensimmäinen eduskuntaan valittu pakolaismies.

Hän työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren rinnalla konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) neuvonantajana.

Hussein Al-Taee syntyi Bagdadissa vuonna 1983. Wikipedian mukaan hänen isänsä kuului diktaattori Saddam Husseinia vastustaneeseen maanalaiseen vastarintaliikkeeseen ja virui kahdeksan vuotta vankiloissa.

Perhe pakeni 1980-luvulla Irakin ja Iranin sodan pommeja shiiamuslimeille pyhään Najafin kaupunkiin, ja sieltä Saudi-Arabiaan. Perhe on kertonut päässeensä YK:n tuella rajan yli aavikon pakolaisleirille, jossa he asuivat kolme vuotta.

Suomi otti heidät kiintiöpakolaisiksi vuonna 1993 ja sijoitti heidät Valkeakoskelle. Valkeakoskelta he muuttivat pääkaupunkiseudulle Vantaalle, jossa isä perusti itämaisten elintarvikkeiden kaupan.

Hussein al-Taee oli vanhin perheen seitsemästä lapsesta. Hän on opiskellut automaatiotekniikkaa, liiketaloutta ja kansainvälisiä suhteita Englannissa ja Suomessa sekä kauppatieteitä ja kansainvälistä politiikkaa Varsovassa.

Viime kaudella eduskunnassa oli kaksi maahanmuuttajataustaista kansanedustajaa. Eduskunnasta nyt pudonnut vihreiden Ozan Yanar on syntynyt Turkissa ja hän muutti Suomeen 14-vuotiaana.

Helsingin apulaispormestari, demareiden Nasima Razmyar ei asettunut nyt ehdolle. Hän on syntynyt Afganistanissa ja muuttanut pakolaisena Suomeen 8-vuotiaana.

Viime kaudella vaikuttaneet Yanar ja Razmyar olivat ensimmäiset kansanedustajat, joita on pidetty maahanmuuttajakansanedustajina.

Heidän lisäkseen eduskunnassa on istunut kaksi kansanedustajaa, jotka eivät olleet syntyperäisiä suomalaisia. Hella Wuolijoki oli syntynyt vuonna 1886 Virossa, ja Ahvenanmaan edustajana eduskunnassa oli viime kaudella 2011-2015 Ruotsissa syntynyt Elisabeth Naucler.

Maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista sunnuntain eduskuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä sai vasemmiston helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, somalipakolainen ja yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed, joka keräsi 2 452 ääntä, mutta ei päässyt eduskuntaan. "Musta leijona"-lempinimellä kulkeva Said Ahmed on ensimmäinen pakolaistaustainen henkilö, joka on Suomessa valittu puoluevaltuuston puheenjohtajistoon.

Maahanmuuttajataustaisista ennakkosuosikeista haaveet eduskunnasta joutuivat toistaiseksi hautaamaan myös Somaliassa syntyneet demariehdokkaat, Espoon kaupunginvaltuutettu ja seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti Habiba Ali (786 ääntä) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, toimittaja ja yhteisöpedagogi Husu Hussein (1 989) ääntä.

Juttua on muokattu 16.4.2019 klo 9.31. Korjattu Hella Wuolijoen syntymäaika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Tämähän on oppinut

Tämähän on oppinut suomenkielen,toisinkuin muut janarit. Halunnut ihan integroitua,toisinkuin husut,jotka haluaa vain omia etujaan tänne.

Kyllä ne somali

Kyllä ne somali-kansanedustajat sieltä tulevat seuraavissa vaaleissa. Siitä pitää huolen heidän kantasuomalaisia reilusti suurempi syntyvyytensä. Mutta pettymys vihervasemmistossa tulee olemaan suuri, kun joskus 2030-luvulla suuri joukko heidän kansanedustajistaan loikkaa Suomen sunni- ja shiiapuolueisiin.

Jos veikata saa, uskon

Jos veikata saa, uskon tulevan vihervasemmistohallituksen(?) pilaavan täysin suosionsa neljän vuoden aikana, kuten teki Keskusta! Tosin siinä samalla pilattu Suomikin! Demariäänestäjät tulevat silloin viimeistään järkiinsä ja takaisin, Perussuomalaisiin.

Olisiko tietyt, hiljattain

Olisiko tietyt, hiljattain paljon julkisuuttakin, saaneet tapahtumat sittenkin järkevöittäneet äänestäjiä ja useat ehdolla olleet koraaninlukijat jäivät äänestämättä, jopa SDP:n ja Vihreiden listoilta? Äkkiä uusia kasvoja selatessani en löytänyt ylläolevaa lukuunottamatta yhtäkään!

Seitsemän lapsen

Seitsemän lapsen yksinhuoltaja??Mitä ihmettä? Ei päässyt kansanedustajan tuloluokkaan.

Eikun mars matkaan ja

Eikun mars matkaan ja seuraavaksi kokeilemaan onnea somalian eduskuntavaaleissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat