Puheenaihe

Manipuloidaanko suomalaisia äänestäjiä ulkopuolelta? Kyllä, uskoo yli kolmannes

Suomalaisista 71 prosenttia uskoo, että äänestyskäyttäytymisen muokkaamiseen tähtäävien valeuutisten määrä tulee kasvamaan.

Valtaosa suomalaisista äänestäjistä uskoo tunnistavansa harhaanjohtavat yritykset vaikuttaa äänestämiskäyttäytymiseensä.

sauvo jylhä

36 prosenttia äänestysikäisistä pitää todennäköisenä, että joku ulkopuolinen, kuten vieras valtio tai epäjärjestystä lietsova taho, pyrkii vaikuttamaan suomalaisten äänestyskäyttäytymiseen tulevissa eduskuntavaaleissa.
Todennäköisimpänä ulkopuolisen tahon vaikuttamispyrkimyksiä pitävät miehet ja yli 45-vuotiaat.

Suomalaisilla on vahva usko omaan kykyyn torpata tarkoitushakuisia valeuutisia: 62 prosenttia uskoo kykyynsä erottaa ulkopuolisen tahon vaikutuspyrkimykset äänestyskäyttäytymiseensä.
Vahvinta luottamus omiin kykyihin on 25–34-vuotiailla (68 %). Vain joka kymmenes äänestysikäinen uskoo tunnistavansa vaikutusyritykset erittäin huonosti.

Vain 35 prosenttia uskoo toisten kykyyn erottaa vaikutuspyrkimykset.

Vaikka moni uskoo itse tunnistavansa harhaanjohtavan informaation, ei toisten suomalaisten kyky samaan herätä äänestäjissä luottamusta: vain 35 prosenttia uskoo toisten kykyyn erottaa vaikutuspyrkimykset.

Luvut ilmenevät IRO Research Oy:n tammi-helmikuussa Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta tekemästä tutkimuksesta.
Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka todennäköisenä vastaaja pitää sitä, että vaalien alla tietoisesti harhaanjohtavien tietojen määrä kasvaa tänä ja ensi vuonna.
Tulos oli huomattavan korkea: 71 prosenttia pitää harhaanjohtavien tietojen kasvua todennäköisenä.
Kaikissa ikäryhmissä vähintään kaksi kolmesta on tätä mieltä.

Luotettavaa tietoa haetaan eniten suomalaisista sanomalehdistä. Painettua tai digitaalista sanomalehteä hyödyntää äänestyspäätöksessään 69 prosenttia heistä, jotka ilmoittivat aikovansa äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.

Toiseksi eniten tietoa haetaan tv-kanavilta tai niiden verkkopalveluista.
Kolmanneksi sijoittuivat radio (27 %) ja neljänneksi painetut tai digitaaliset kaupunkilehdet (23 %).

– Suomalaiset ovat laajasti tunnistaneet sen, että heille tarjotaan erilaisten kanavien kautta aina vain enemmän harhaanjohtavaa tietoa. Tutkimustuloksista on myönteistä havaita, että mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä tietoisempia äänestäjät kokevat olevansa mahdollisista ulkopuolisen tahon harhautuspyrkimyksistä, Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen kommentoi tutkimustulosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Maan ulkopuolelta suoraan

Maan ulkopuolelta suoraan äänestäjiin kohdistuva disinformaatio ei liene kovin suuri ongelma, mutta ehdokkaiden lähteminen mukaan tähän vaikuttamiseen on. Jo nyt on ollut nähtävissä tapauksia, joissa ehdokkaiden, jopa puolueiden käyttäytymisessä näkyy selkeästi ulkopuolinen vaikuttaminen, joka ei perustu vallitseviin tosiasioihin, vaan muokattuihin mielikuviin. Tällainen vaikuttaminen on vielä vaarallisempaa, äänestäjän on vaikeampi havaita vääristeltyä tietoa, joka on saatu ehdokkaan tai puolueen välityksellä. Venäjän vaikutusta ei kannata vähätellä, mutta kyllä Euroopn Unionin ja Yhdysvaltojen vaikutus on tässä suhteessa silti merkittävämpi.

Siis ovatko ihmiset niin

Siis ovatko ihmiset niin helposti vietävissä?

Kyllähän tämänkin lehden

Kyllähän tämänkin lehden sivuilla manipuloidaan äänestäjiä! Ei valheuutisilla mutta sensuroinnilla ja rajoitteilla. Tämän päivän Oulun raiskaus ja Odineden partiointitoimintaan liittyviin artikkeleihin ei voi kommentoida. Kansalaisilta viedään sananvapaus, vaikka artikkelit osiossa puheenaihe. Kohta kaikki lehdet on sulkeneet tai tiukasti moderoineet keskustelunsa. Olemme jo Orwellilaisessa yhteiskunnassa jossa sanat pannaan suuhun ylemmän hallinnon ohjauksen mukaisesti. Varsinkin nyt vaalien alla rajoitteet voimallisesti näkyvissä.

No ei ainakaan mistään

No ei ainakaan mistään ulkomailta... :-) - Orpo lupaa tänään Ansiotuloverojen laskemista. Katsotaan moniko palkansaaja käy tähän kapitalistin laskemaan onkeen.

No,"Venäjän trolli" voisi

No,"Venäjän trolli" voisi ainakin sulkea tilinsä niin olisi yksi ulkopuolinen yrittäjä vähemmän.Milloin Orpo on luvannut leikata ansiotulovertusta?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi