Kirkossakin valmius sukupuolettomiin titteleihin – näin kirkkoherra ja muut nimikkeet korvattaisiin

Myös sana tuomiokirkko on hiertänyt pitkään kirkon piirissä.

Sirpa repo

Kirkossa löytyy suopeutta sukupuoleen viittaavien ammattinimikkeiden muuttamiseen. Tämä selviää kyselystä, jonka kirkko teki luottamushenkilöilleen kesällä jo ennen Aamulehden aloitetta sukupuolineutraaleista titteleistä.

Itse asiassa kirkossa on vuosikymmeniä puhuttu laajemman kieliremontin tarpeesta, sillä sen hallinto vilisee epäonnistuneita ja vanhentuneita nimikkeitä.

Kirkkoherra on tyypillinen epäonnistunut nimike, joka on väännös ruotsin kielen sanasta kyrkoherde, joka tarkoittaa kirkon paimenta.

Kirkkopaimeneksi nimen silti haluaisi muuttaa vain harva. Ylivoimaisesti suositumpia olisivat nimikkeet seurakunnan johtaja tai johtava pappi / pastori.

Myös sana tuomiokapituli on hiertänyt kirkossa. Tuomio on väärä käännös latinan sanoista domus eli talo tai koti ja capituli eli lukukappale. Kyseessä on siis talo, jossa luettiin kappaleita Raamatusta.

Enemmistö haluaisi nykyisin puhua mieluummin piispan toimistosta tai pelkästä kapitulista.

Samaa perua on tuomiokirkko, joka ei varsinaisesti viesti armollisesta Jumalasta. Uhkaavan nimityksen sijaan pitäisi sananmukaisesti puhua kotikirkosta.

Kirkon luottamushenkilöelimet ehdottivat korvaavaksi sanaksi eniten katedraalia ja lähes yhtä paljon piispan kirkkoa. Pääkirkko ja suurkirkko saivat hajaääniä.

Byrokraattista seurakuntayhtymää ehdotetaan korvattavaksi esimerkiksi muodolla Helsingin seurakunnat.

Vastaajat ehdottivat selvitettäväksi myös seuraavien termien korvaamista: kappalainen, kirkkoherranvirasto, keskusrekisteri ja seurakuntamestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen

Kommentit (8)

Kommentit

Mitenkäs nyt tehdään, kun se Jeesus on mies? Ja ne opetuslapset. Nuo kun saavat siivottua pois kirkosta, niin eiköhän se siitä sitten.

Totuuden Ministeriö

Minä uskon Jumalaan,
Henkilöön, Kaikkivaltiaaseen,
taivaan ja maan Luojaan,
ja Jeesukseen Kristukseen,
Jumalan ainoaan Henkilöön, meidän Henkilöömme,
joka sikisi Pyhästä Hengestä,
syntyi neitsyt Mariasta,
kärsi Pontius Pilatuksen aikana,
ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan,
nousi kolmantena päivänä kuolleista,
astui ylös taivaisiin,
istuu Jumalan, Henkilön, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella
ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,

Kansalainen Kaapo

Kirkko nyt nuolee tällä hetkellä kaikkea mikä pitää sen elossa tässä yhteiskunnassa eli kaikkia perinteisiä arvoja häpäiseviä tahoja! Kirkon mielestä ei ole olemassa miestä ja naista, vaan sukupuolettomia ja keskenään sikiäviä ( miten se on mahdollista?) eliöitä! Kirkko kaivaa omaa hautaansa, jonka kaivaja ei ole mies eikä nainen, vaan jokin perinteinen pelsebuupi!

Ja katedraali on paras nimitys tuomiokirkolle, piste!

LakeudenLukko

Toimitukselle tiedoksi, että "capitoli" ei ole vain Raamatun kappale vaan yleensä kirjan tai muun tekstin kappale. Ei kannattaisi mennä mukaan Ev.lut.kirkon yrityksiin omia sanoja, asioita ja tavaroita itselleen.

Ev-lut.kirkossa siis halutaan luettavan tuomioita (kirjan) "kappaleessa". Eikö sen toimen- ja julkisen kuvan mukaisesti juuri tuomiot kuuluisi nimeen eli esimerkiksi "Domus judicium" eli "tuomiotalo"?

Tuomiokirkossa alkuosa tulee ruotsin sanasta "dom" joka tarkoittaa sekä tuomiota että kupolia. Sekin tässä yhteydessä lienee käännösvirhe jota ei ole haluttu tunnustaa vaan on laajennettu sanan merkitystä kattamaan väärä käännöskin (kuten sanan "man" kanssa myös lienee tehty). Alkeperä on latinan sanassa "dome" eli juurikin kupoli. Siis "kupolikirkko" ja eikun rakentamaan sellainen jokaiseen nyt tuomiokirkoksi nimitettyyn.

Katedraali taas juontuu latinan sanasta "cathedra" joka tarkoittaa "istuinta" tai "tuolia" ja on otettu kristillisissä kirkoissa tarkoittamaan virantoimitukseen käytettyä istuinta eli paavin tai piispan valtaistuinta josta julistaa "ex cathedra" eli suoltaa Jahwen puhdasta sanaa. Ev.lut.kirkossa halutaan siis julistaa noista piispojen kotikaupunkien, entisten ja nykyisten, kirkoista yhtä totuutta niin, että on suorastaan synti sitä epäillä? Tähän asti siihen on pystynyt vain paavi Vatinaanin cathedraltaan.

Myyryläinen

 

 

AutonOsat24.Fi