Hyvinvointi

Psykiatri: Narsismi-syytöksistä tuli lyömäase

NÄKÖKULMA Hannu Lauerman mukaan lääketieteellisesti diagnosoitujen persoonallisuushäiriöiden määrä ei ole viime vuosina kasvanut.

Kun julkisuudessa keskustellaan persoonallisuushäiriöistä, puhutaan yleensä joko asosiaalisista henkilöistä tai psykopaattisista tai narsistisista persoonallisuushäiriöistä, vaikka ne edustavat vain pientä osaa persoonallisuushäiriöiden koko kirjosta, Hannu Lauerma muistuttaa.

Johanna Erjonsalo

Välttelikö ex-puolisosi tunteiden näyttämistä? Oliko hänellä tapana kontrolloida omaa ja muiden elämää?

Vai oliko entinen esimiehesi taipuvainen keräämään ympärilleen samanmielisten kerhoa? Oliko on hän hurmaava ulkopuolisille, mutta hirviö työyhteisön sisällä?

Jos, hän ei todennäköisesti kuitenkaan ollut narsisti.

Vaikka narsismista puhutaan paljon, lääketieteellisesti diagnosoidut persoonallisuushäiriöt eivät ole lisääntyneet, vaan pikemmin pysyneet vakiona, psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä toimiva Hannu Lauerma sanoo.

Syy siihen, miksi aiheesta puhutaan niin paljon, löytyykin pikemminkin median ja sosiaalisen median logiikasta kuin arjesta.

Julkisuudessa esiin nostetaan yksi aihe ja asia kerrallaan.

– Hetki sitten puhuttiin paniikkihäiriöstä, nyt puhutaan narsismista, Lauerma vertaa.

Periaatteessa julkinen keskustelu persoonallisuushäiriöistä on aina hyvästä. Mutta siitä seuraa myös lääketieteellisten termien väärinkäyttöä.”

Yhden asian esiin nostaminen myös vääristää helposti kokonaisuutta.

Kun julkisuudessa keskustellaan persoonallisuushäiriöistä, puhutaan yleensä joko asosiaalisista henkilöistä tai psykopaattisista tai narsistisista persoonallisuushäiriöistä, vaikka ne edustavat vain pientä osaa persoonallisuushäiriöiden koko kirjosta, Lauerma muistuttaa.

Periaatteessa julkinen keskustelu on kuitenkin Lauerman mielestä hyvä asia.

Mutta kun jokin teema on jatkuvasti esillä, seuraa siitä myös lääketieteellisten termien väärinkäyttöä.

– Aviopuolisot diagnosoivat toisiaan narsisteiksi ja käyttävät termiä lyömäaseena riitatilanteissa ja huoltajuuskiistoissa, hän kuvailee.

Lääketieteellisen termin ryöstöviljely muuttaa termin myös helposti haukkumasanaksi. Silloin sillä leimataan sen sijaan, että pyrkisimme ymmärtämään, mistä on kyse, Lauerma näkee.

– Tulisi ymmärtää, että esimerkiksi narsistin itsetunto on rakentunut eri tavalla. Että narsisti tarvitsee ihailua, jotta pystyisi itse hyväksymään itsensä.

Vaikka narsismin hoito on Lauerman mukaan vaikeaa ja vaativaa, on se mahdollista.

– Narsistia voidaan auttaa, jos hänellä on oma oivallus ongelmasta. Terapiasuhteesta haastavan tekee muun muassa se, että narsistin on vaikea hyväksyä, jos hän saa osakseen liian vaikeaa palautetta.

Lauerman mukaan olisi myös tärkeätä hoitaa persoonallisuushäiriöisen mahdollisia muita ongelmia.

– Esimerkiksi masennuksen hoito voisi estää monia tragedioita, hän sanoo.

Hannu Lauerma

psykiatri

väitellyt lääketieteen tohtoriksi 1994

toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina ja Turun ja Vantaan yksiköistä koostuvan koko maata palvelevan Psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Yhä paremmin koulutetut tekevät yhä vähemmän vaativia töitä16.3.2015 21.00
Tutkija: Lasta ei kannata yrittää suojella pettymyksiltä3.3.2015 19.30
Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria6.10.2014 22.00

Kommentit (7)

Kommentit

Ongelma on se että lähes

Ongelma on se että lähes kaikissa ihmisissä asuu pieni narsisti ,varsinkin politiikoissa ja sen huomaa varsinkin näin vaaliien alla.

Todellakin käytetään

Todellakin käytetään lyömäaseena puolisoa vastaan. Meikän kontrolloiva ja negatiivinen exä meni psykologille kun paine pihisi korkealla. Tämä psykologi oli juuri kirjoittanut kirjan narsismista ja puhuikin sitten narsismista exälleni. Myi varmaan kirjansakin, olihan se kaiken maailman kirjamessuilla promoamassa sitä. No, eihän siitä kauaa mennyt kun tuo manipulatiivinen exäni oli jälleen saanut uuden aseen kääntääkseen laajoja joukkoja, sukulaisianikin epäilemään minua tai jopa vastaan. Itse en mennyt peliin mukaan, kertakaikkiaan liian raskasta jaksaa puolustautua, mutta raskaan hinnan sain maksaa kun jyvät erottuivat akanoista (ihmiset ympärillä ketkä antavat toisten puheitten vaikuttaa):suurin osa ihmisiä, ennen tärkeitäkin ihmisiä tippui elämästäni pois. Onko tämä eräs ironian huipentuma olen miettinyt? Niin käy kun itsestään harhakuvia pitävä ja sekä itsestään kuin toisista harhakuvia luova saa helpon syytösaseen käteen: "Hän on luultavasti narsisti."

Myös kiusaajasyytöksiä

Myös kiusaajasyytöksiä esitetään helposti ja leimataan joku sillä. Aika paljon on sitäkin, että työpaikkojen lintsari hakee tällä tavalla luvan olla poissa milloin mistäkin ja osoittaa syyttävällä sormella syytöntä. Sairasta käyttäytymistä, mutta sen todentaminen on vaikeeta.

Otsikossa esiintyvä

Otsikossa esiintyvä "koulukunta" voisi keskittyä tosiasioihin mitä ne saavat aikaan toimillaan. Julkisuutenkin "putkahtaa", salailusta huolimatta, vaarallisia tilanteita jota ne saavat toimillaan aikaiseksi esim.Hyvinkään ampumistapaus, jossa vahingoitettiin suurta joukkoa täysin ulkopuolisia ihmisiä. Kerrattakoon vielä mikä laukaisi tapauksen, jossa nuori henkilö haki ensin APUA otsikossa esiintyvältä "koulukunnalta" jotka KIELTÄYTYVÄT auttamasta ja loppu onkin sitten surullista historiaa. Tosiasiat tiedostaa siitä, että ne ovat vaikeimpia myöntää. Ei keskitytä "lillukanvarsiin", kun faktatkin on olemassa.

Narsistit ovat poliisin ja

Narsistit ovat poliisin ja oikeuslaitoksen erityisessä suojeluksessa, ainakin jos narsisti on niiden silmissä yhteiskunnan tappi.

Näin se menee, ei sen edes

Näin se menee, ei sen edes tarvi olla sen kummosempi "tappi" kuin kukaan muukaan. Pääasia että hän tukee konnalaumaa sen yksilöidenkin fantasioissa, sekä fantastisissa pyrkimyksissään. Se on sairaus jonka annetaan rehotaa, -ja jolle jostain syystä lisätään vain valtaoikeuksia maahamme. Tuota, ei itseasiassa mitään asiaa, jatketaan vaan... -koska niihän se keneltäkään kysymättä täällä tulee jokatapauksessa menemään.

Jos oikein tarkkoja ollaan

Jos oikein tarkkoja ollaan niin jopa Lauermaa voidaan käyttää lyömäaseena. Kaikkea voi, puolueettomintakin tietoa ja havaintoja voi. Maailma on siitä mielenkiintoinen juttu että kaikki on kovin suhteellista, sidoksissa tilanteisiin ja persooniin. Siksi on pidetty tapana että vain psykiatrit tekevät diagnooseja sen suhteen onko kyseessä narsisti vai ei. Mutta tämä on käännetty päälaelleen ja unohdettu että moni sellainen joka tarkemmin tutkittaessa paljastuisi narsistiksi, kulkee ilman diagnoosia koska ei katso tarvitsevansa mitään neuvoa saati arvioita keltään, saati psykiatreilta. Soppaa sekoittaa myös että psykiatrejakin on lähes laidasta laitaan, joku korostaa siinä työssä lähinnä omaa asemaansa ja toinen asettuu asiakkaan asemaan tehdessään arviointeja... Harva pystyy edes asettumaan kaikkien asiakkaiden asemaan, edes. Ja kiistanalaista on edelleen sekin, tuoko se lisäarvoa hoitotyössä ja kuinka paljon. Psykiatrikin voi sairastua ja menettää työkykynsä. Lauerma on yksi harvoista joilla on todella hyviä näkemyksiä, hän on myös kirjoittanut varsin hyviä ja tarpeellisia kirjoja esim. huijauksesta... Kritisoi myös terveydenhoitohenkilöstön omaa puoskarointiherkkyyttä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat