Paikalliset

Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria

NÄKÖKULMA Lastenpsykologi, psykoterapeutti Riitta Martsola muistuttaa, että ponnistelu ja itsekuri syntyvät lapsuuden kokemuksista ja niistä oppimisesta. Juttu on julkaistu aluperin kesäkuussa 2014 osana Kysy asiantuntijalta -sarjaa.

Johanna Erjonsalo

Mitä vilkkaalle lapselle pitäisi tehdä – ja missä vaiheessa vilkkaus muuttuu keskittymishäiriöiksi? Jos olet miettinyt kysymystä, et ole yksin. Kysymys on yksi lapsiperheiden keskustelupalstojen vakioaiheista.

Silti aiheesta puhutaan lastenpsykologi, psykoterapeutti Riitta Martsolan mukaan yllättävän rajatusti.

– Esimerkiksi arkikonsteista levottomuuden hallinnassa puhutaan aika vähän. Itsekurin, rauhoittumiskyvyn ja itsesäätelyn uskotaan aika herkästi olevan ainoastaan perinnöllisiä. On se osin sitäkin ja on ADHD:ta. En sitä yritä kiistää, mutta monen kohdalla kyse on siitä, minkälainen lapsuus on, hän sanoo.

Martsolan mukaan vanhempien tehtävä on kuitenkin opettaa lapsia odottamaan vuoroaan ja puuttumaan, jos lapsi näyttää käyvän koko ajan kierroksilla.

– Ponnistelu ja itsekuri syntyvät lapsuuden kokemuksista ja niistä oppimisesta. Ei niitä voi yhtäkkiä aikuisena enää oppia, jos varhaislapsuudessa ei ole ollut mahdollisuutta rauhoittua eikä opittu odottamaan, Martsola sanoo.

Kierroksilla käyminen ja jännitteisyys voivat olla merkkejä stressistä, jota myös lapset kokevat.”

Kierroksilla käyminen ja jännitteisyys ovat myös merkkejä stressistä, jota myös lapset kokevat.

Jatkuvalla stressillä on pysyviä fysiologisia vaikutuksia.

Tiede on osoittanut, että stressi lyhentää biologiseksi kelloksikin kutsuttuja, solujen jakautumiseen tarvittavia dna-ketjujen telomeerejä.

Voimakas pitkäkestoinen stressi voi siis vaikuttaa eliniän odotteeseen.

Stressin lähteitä on monia ja sitä koetaan yksilöllisesti.

Yksi lapsi voi stressaantua voimakkaasti kodin ilmapiiristä. Toinen taas voi ahdistua pahasti ikätasolle sopimattomista tietokonepeleistä.

– On osoitettu, että liiallinen ikätasolle sopimattomien pelien pelaaminen vaikuttaa keskittymiskykyyn ja aiheuttaa akuutin stressivasteen, eli taistele tai pakene -reaktion, Martsola kertoo.

– Pelit eivät tietenkään ole ainoa asia, mikä voi stressata lapsia. Näyttelijä Emma Watson avasi äskettäin tärkeän keskustelun, kun hän sanoi, että kohonneet ulkonäköpaineet, seksualisoituminen ja liian varhainen aikuistuminen ovat sosiaalisen median haittoja.

Martsola huomauttaa, etteivät tällaiset mediatuotteet ole pelkästään pahasta.

Parhaimmillaan ne muistuttavat leikkiä. Leikkimisessä on karkeasti ottaen kyse eri roolien pukemisesta ja riisumisesta.

Vaikkapa elokuvien avulla opitaan paitsi yhteisiä sääntöjä, myös eläytymään toisen asemaan.

– Tällöin ne kehittävät kasvavaa lasta.

Tärkeää on viedä lapsia myös ulos – etenkin silloin videot ja pelit alkavat käyttää lasta vimmaisilla kierroksilla."

Lastenpsykologi toivoo, etteivät vanhemmat jättäisi lapsiaan liian usein ruudun eteen.

Tärkeää on viedä lapsia myös ulos – etenkin silloin videot ja pelit alkavat käyttää lasta vimmaisilla kierroksilla.

– Kuulin kerran, kun kouluikäinen lapsi kysyi toiselta, miten mustikoita kerätään. Hän oli tutustunut luontoon lähinnä virtuaalisesti.

– Toinen kuvaili sitä tunnetta ja nykäisyä, kun mustikka irtoaa varvusta. Silloin ymmärsin, mistä me jäämme paitsi, jos meillä ei ole konkreettisia luontokokemuksia, vaan kaikki latistuu ruudulle. Ei tunneta pisaroita iholla tai metsän tuoksua.

Ovatko nykylapset liian lyhytjänteisiä?

Oletko huomannut, että lasten keskittymiskyky olisi huonompi kuin enne? Jos, missä tilanteissa se näkyy?

Kyllä
90% (1705 ääntä)
Eivät
10% (190 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1895

Riitta Martsola

lastensuojeluun sekä kasvatukseen erikoistunut psykologi, perheterapeutti ja tietokirjailija

kouluttaa lastenpsykologian ja mediasuojelun alalla niin vanhempia, ammattikasvattajia kuin lapsia itseäänkin

on potilastyönsä ohella työnohjannut ja konsultoinut koulujen oppilashuoltotyöryhmiä ja kouluttanut henkilöstöä mm. VESO -päivillä

toimi valtion elokuvatarkastamon lasten ja nuorten kehityksen asiantuntijana vuosina 2002–2004

tutkinut suomalaisten opettajien näkemyksiä median haitallisuudesta koululaisiin Fulbright -stipendiaattina USA:ssa vuonna 2009 ja tekee aiheesta väitöskirjaa

Teokset: Lapsilta kielletty – kuinka suojella lasta mediatraumalta (Martsola & Mäkelä-Rönnholm, Kirjapaja 2006.) Aikuinen vanhemmuus – katoavan kasvatuksen jäljillä (toim. Hermanson & Martsola. Kirjapaja 2006).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kun lapsi kertoo kiusaamisesta, älä tee tätä virhettä5.8.2013 06.44
Psykologi: Osa vanhemmista toteuttaa lasten kautta omia harrastushaaveitaan11.8.2014 20.00
Kehityspsykologi: Älä manipuloi edes väsyneenä lapsen tunteita16.9.2013 11.14
Professori: Täydellisyyden tavoittelussa on menty liian pitkälle15.4.2013 19.31
Professori: Nuorten luottamus ihmisten hyvyyteen on heikentynyt9.12.2013 11.03
Nuorisolääkäri: Vanhemmat, muistakaa nämä kolme asiaa6.10.2014 20.00
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10

Kommentit (25)

Kommentit

Monelle nykylapselle romaanin

Monelle nykylapselle romaanin lukeminen on liian iso urakka. Pahimmillaan jopa 2 tunnin mittainen elokuva on liian pitkä aika keskittyä. Juuteben videot kun ovat useimmiten parin minsan pätkiä.

Ja jollekin aikuiselle yli 2

Ja jollekin aikuiselle yli 2 tunnin työmatka on liian iso urakka. Jos työ alkaa klo 7, niin se tarkoittaa vain, että pitää herätä klo 4, pestä hampaat syödä aamiainen ja lähteä töihin. Mutta kun jotkut haluavat, että työmatka kestää vain 15 minuuttia ja sen pystyisi ajamaan vielä pyörälläkin, ettei tarvitsisi ostaa edes junalippua. Laiskuutta sanon minä!

pikkusen aiheen vierestä :)

pikkusen aiheen vierestä :)

Mitä isot edellä sitä pienet

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Emme me aikuisetkaan hiljenny emmekä keskity kuten ennen. Meikäläisen lapsuudessa isä pakkasi kersat ja kamat sunnuntaiaamuna ja lähdettiin tarpomaan metsään. Siinä nuotioruokailuineen tai hiihtokilometreineen meni koko päivä ja hiljaisia oltiin kun kotiin päästiin. Ruokapöydässä pureskeltiin sitkeät naudanlihat rustoineen päivineen, mikä otti aikaa ja kysyi kärsivällisyyttä. Ei ollut kodeissa lapsille omia huoneita ja yhdessä tilassa läksyt tehtiin ja kokeisiin luettiin, niin hiljaa piti olla tai tappelun aloitti se, jolla oli vaikeimmat kokeet edessä. Nykyajan lehdetkin ovat yhtä silppua ja sälää kuten elämä ja etenkin työelämä. Suomen Kuvalehden sisältö edusti entisaikaan laatujournalismia. Nykyään HeSarin Kuukausiliite voittaa SK:n mennen tullen. Väyrystä lukuun ottamatta kukaan ei jaksa lukea Dostojevskia tai Tolstoita kun voi valita Remestä ja Lehtolaista. Ei ole mikään niin kuin ennen.

Ja kyllä se aikuisten

Ja kyllä se aikuisten lyhytjänteisyys näkyy myös avo- ja avioliittojen eroratkaisuissa. Ei enää keskitytä pohtimaan, miten homman voisi korjata kun on helppo panna ovi perässä kiinni ja vaihtaa puolisoa kuin paitaa. Etenkin avoliitto on kaukana liitosta, pikemminkin se on avoputki. Lapsia tehdään milloin kenenkin kanssa huvittaa ja elatukset kootaan murusina maailmalta. Lapset kulkevat lähivanhemman luota etävanhemman luo ja jokaisessa kodissa on vaihtuvat vanhemmat. Ei ole mikään niin kuin ennen.

Monilta vanhemmilta on

Monilta vanhemmilta on perustaidot hukassa. Tähän päälle vaativa lapsenkasvattamistyö on monelle liikaa. Ja sitten kyvyttömien ihmisten pitää hommata vielä useampia lapsia. Lopputuloksena on täysi katastrofi. Minusta myös se, että bussin kyljessä ohjeistetaan nykyään vanhempia asettamaan lapsille rajoja, kertoo jotain. Ja pääset helpommalla, että asetat rajat. Huh huh. Hyviä kommentteja muilta kirjoittajilta.

Ihanaa, maalaisjärkinen

Ihanaa, maalaisjärkinen psykologi tällaisena aikana, kun vanhemmat eivät saa tehdä enää mitään ja lapsen pitää saada päättää kaikesta!

Kuria ei saa enää pitää ja se

Kuria ei saa enää pitää ja se johtaa vaikeuksiin, en siis tarkoita fyysistä väkivaltaa, vaan ihan sanallista ojentamista. Jopa tunnetut lastenpsykiatrit kovasti varoittelevat syyllistämästä lapsia yhtään, mutta kyllä ihmisen kuuluu myös tuntea syyllisyyttä ja toisinaan häpeääkin, etenkin jo on toimittu pahasti toista ihmistä kohtaan. Ihminen ei kehity mihinkään suuntaan, jos ei kykene ottamaan vastuuta omista teoistaan. Eikä etenkään empatiakyky kehity, jos ei saa ojentaa ja syyllistää edes toisten vahingoittamisesta. Päiväkodit ovat myös nykyisin lähinnä vain lasten säilytyspaikkoja, lapset eivät saa tarpeeksi yksilöllisistä huomiota, hoivaa ja välittämistä - kasvattamistakaan. Hälinä on koko ajan kova, eikä ole lapsilla rauhaa keskittyä omiin juttuihin.

On huomattavasti helpompaa

On huomattavasti helpompaa saada vilkas lapsi rauhoittumaan kuin saada passiivinen lapsi tekemään jotain hieman reippaammin.

Vanhempien syyllistäminen ei

Vanhempien syyllistäminen ei vie eteenpäin. Kouluissa lasten ei anneta olla ja oppia omaa tahtiaan, opeen iskostettu sekuntiohjelma ja wilma tai helmi ovat uusia pelkoja ja stressiä tuovia, lapsi ja ope jäävät sivuseikoiksi. Edes psykologit eivät ole oppineet hyväksymään ihmisiä kaikkine ominaisuuksineen. Kielteisiksi luokitellut tunteet menevät rauhanomaisesti ohi, kun ne nähdään osana ihmisenä olemisen virtausta ilman moralisointia. Toisaalta vapaiksi syntyneitä ihmisiä ollaan liikaa ohjelmoimassa jonkin laitteen käyttäjiksi kehdosta hautaan. Ihmiskuntahan on yksi ja kaikki on aina vuorovaikutuksessa kaikkeen. Voisi sentään vanhusten viikon tuntumissa muistaa kaikkien ikäluokkien keskinäinen välitön kunnioittava kohtaaminen jaettuine iloineen ja suruineen, kaikki kun ovat erilaisia ja niin samanlaisia. Voisi ihmisille opettaa myös luontoyhteyttä, kaikki eivät esim tiedä miten terveellisiä puolukoita poimitaan. .

Hyvä kirjoitus ja olen

Hyvä kirjoitus ja olen ehdottomasti samaa mieltä! olen työskennellyt lasten parissa vuodesta- 90 ja selvästi huomaa että vanhemmat eivät uskalla ottaa vanhemman roolia vaan lapset vievät aikuista kuin pässiä narussa... Omien lasten kohdalla tuo vuoron odottaminen ja itsensä hillitseminen toteutui automaattisesti kun lapsia on 5 ja ikäeroa 13v vanhimman ja nuorimman välissä...tätä samaa yritän myös hoitolapsille opettaa...tärkeintä ei aina ole olla se ensimmäinen, joskus voi antaa vuoron toiselle... lapset ovat fiksuja, he kyllä osaavat halutessaan käyttäytyä...hoitopaikan säännöistä lapset pitävät kiinni mutta kun vanhemman kanssa poistutaan pihasta niin sama"kiltti" ja hyvätapainen lapsi muuttuu täydelliseksi riiviöksi...tämä on nähty niin moneen kertaan. Lapset voivat olla vilkkaita mutta se alkeellinen tapojen opetus lähtee kotoa! Ei lapseltakaan tarvitse hyväksyä ihan minkälaista käytöstä tahansa! En ole sitä mieltä että auktoritäärinen -50 luvun kasvatustapa olisi oikein mutta ei tämäkään toimi että vanhempi ei uskalla sanoa lapselle vastaan! Hyvät tavat ja toisen ihmisen kunnioitus puuttuu monelta nykypäivän lapselta...ollaan pieniä !maailman napoja" ja sitten kun vastaan tulee toinen samanlainen niin yhteentörmäys on väistämätön.

Kyllä.

Kyllä. Kuitenkin kun nyt kritisoidaan esim 50-lukua, siitä usein käytännössä kärsivät vähemmän huonosti yhteiskuntamme arvostamaan raha- ja valtapeliin sopeutuneet 50-lukulaiset. 50-lukulaiset syyllistetään 1800-luvulta tai ties mistä periytyneestä mustasta kasvatuksesta. Sitten syyllistetään lepsuudesta,kun halutaan antaa tuleville sukupolville vapautta,jota itse olisi kaivattu ja kaivataan toki edelleenkin, että voisi edes joskus nauttia tulevista eläkepäivistä. Lapsena piti raataa ihan ilmaiseksi, Nyt syytetään eläkeuudistuksesta,josta moni 50-lukulainen jää osattomaksi,kun vain muutama on rynninyt itsensä asemiin, joissa pääsee rahan ja vallan makuun. Sinänsä ne ovat yhtä negatiivisia asioita niin aikuisilla kuin lapsillakin, Kaikkihan me olemme samanarvoisia ihmisiä iästä, syntymävuodesta jne riippumatta. Milloinkahan kaikenikäiset saavat ja uskaltavat oikeasti nauttia siitä, että ovat samanaikaisesti lapsi, aikuinen ja viisas vanhus? Nyt ikä- ja tuloryhmät erotellaan toisistaan, ja tärkeintä on mitä luottoluokitus jne meistä suomalaisista sanovat. Lapsetkin vaistoavat tälläisen yhteiskuntamallin keinotekoisuuden. Jotenkin tulee se vaikutelma, että he saavat kritisoida vanhempia ihmisiä, mutta heidän ei anneta olla vastuullisesti omia leikkejään leikkiviä lapsia. Isovanhemmatkin pistettäisiin tanssimaan kulloinkin hallitsevan mielipiteen mukaan, eihän se ole vapautta, ja sitä vapauttahan me olemme kaikki tänne maan päälle tulleet vähitellen omaksumaan.

Sanoisimpa, että hyvät tavat

Sanoisimpa, että hyvät tavat puuttuvat jo monelta keski-ikäiseltäkin. Siinä on ollut hyvä malli niin lapsille, kuin lapsenlapsille. Öykkärien lapsista kasvaa öykkäreitä.

LKJS sanoi asiasta aivan

LKJS sanoi asiasta aivan oikein: Monilta vanhemmilta on perustaidot hukassa. Tähän päälle vaativa lapsenkasvattamistyö on monelle liikaa. Ja sitten kyvyttömien ihmisten pitää hommata vielä useampia lapsia. Lopputuloksena on täysi katastrofi. Tuohon lisää pikku ripaus alkoholin käyttöä joissain tapauksissa varmistaa kyvyttömyyden ja tosiaan lopputuloksena on villieläimiä. Yhteiskunnan muut jäsenet voivat puuttua näiden villieläinten käytökseen vain siihen syyhyn puuttumalla: lapset pois lepsuilta vanhemmilta ja kasvatuslaitokseen.

Just niin! Tuntuu että

Just niin! Tuntuu että nykypäivänä se ensimmäinen ja tärkein asia on tehdä heti niitä lapsia kun tapaa uuden ihmisen !! Pitäisi olla ensin 5 vuotta yhdessä ja todella miettiä että pystyykö elättämään ne lapset ja myös ottamaan vastuun niiden kunnollisesta kasvatuksesta. Mutta ei, odotetaan että yhteiskunta ensinnäkin maksaa rahallisesti kaiken ja sitten vielä ottaa vastuunkin. Jos teette lapsia niin olkaa valmiita sitoutumaan niihin seuraavaksi 20 vuodeksi !! Jos ette pysty vastuuta ottamaan niin steriloikaa itsenne, kiitos.

Martsalo puhui asiaa, mutta

Martsalo puhui asiaa, mutta olisin toivonut häneltä ns. ohjeita, kun on jo menty pieleen. Usein todetaan erilaisia syitä kaikkiin asioihin, mutta ei ehdoteta ratkaisuja olemassa olevien ongelmien ratkaisemiseksi.

okeesti olisko aika että

okeesti olisko aika että kuria opettelevat aikuiset jotka pahoinpitelvät lapsiia ja voiranomaiset jotka mahdolistavat tämän,,, miksi pykologi voi edes ilmaista noin,,psykologin testeissä huomioidaan vahvuudet ja myös vielä kuten lapsilla ja nuorilla kasvamassa olevat mitä nimitetään heikkpouksi,,ja huomipo kiinitetään vain heikkouksiin ja siihen se jääkin,,, miksi tehdä kallita psykologin testejä kun ei mitää muuta kuin heikkoukien mainita aina vaan papereissa ja vahvuudet ja kaikkein npolita miksi mitään ei ole tehty,,,, aloteaan kustannuksus syistä edullisimmasta ja parhaasta,,,kiinitetään huomio vahvuukiin ja siten kaiki muukin kasvaa,,, miksi psykiatrit laitavat lapsen puh,terraupeutille vaikka lapsen puheista nousio huoli ja lapsi kertoi selvästi,,, ja muka hoidon tarve syynä sijoitukseen,.,, näin luin papereissta ja puheterapia on se mistä alkaa ja varmasti kaiken ... huh huh,,, sano kääde,... ja puheterapiia tarvitsevat oikeesti ne jota tiimissä puhuvat soisten salasapitoasiota ja vielä salasapitävät vain omat virheensä eivät sitä mikä onsalassapitovelvollisuus,,, ja onneksi lasta kposkivaia asioita ei saa enää puhiua moniammatillisiissa tiimeissä kouluissa,,, vau,,, tai että psykologin palvelut,,, huh huh,, kuka oikeesti kertopo lapsille eetä heillä on oikeus yksityiseen ja kotiarauhaan ja koulu ei ole pakko vaan lapsen oikeus saada opetusta,,, perusopetuslaki kallista,,miksi me maksamme verei toudu edes siinä että muka palvelusta mikä ei on naurettava nimike,,kuka maksaa miksi kaikki tautivaroitukset annetaan esin turisteile,,, miettikää vähän ja palvelu muka.-.. mitä palvelua jos yrittää seölvitä edes hengissä me jotka maksemme ns,palvelusta

Vau että on salakieltä.

Vau että on salakieltä. Näyttää melkein suomenkieleltä. Kannattaisko kirjoittaa kommentit päiväaikaan selvinpäin? Eikä perjantaiyönä baari-illan jälkeen.

vau,, ihana kerrankijn joku

vau,, ihana kerrankijn joku uskaltaa sanoa että arvo ovat kateissa ja miksi,,koska l ei arvosteta lasta perhettä ,,vanhmmutta tai edces sitä että lapselta viedään oikeus elää tai oikeudestaan vanhempiisa ja saada suojaa ja tuirvaa,,miten voi lastesuojelu edes arvostaa omaa tyuötään jos ei arvosteta lasta ja ,,,, jos lastensuojelu antaa vääriä tietöjaikeuteen ja vieläkin jagtkuu,m,,oelee niitä ,, vielä siksi että kohteena oleva joutuu ,,, ajattele miksi kukaan ei tiedä laika eio tuomari,,,asianajaja,,poliisi .. tai valtio jonka tehtävä on valvoa että oikeus saada tiurvaa ja suojaa,, tapahtuu,,, miksi muuten lastensuojelviranomaisety ovat kunnan työntekijöityä ja kok ajan vaihtuvat,,sama kuin opiskeljaksoilla.... oikeesti oli aika kysyä julkisesti ja ja rehellisesti mikä vaitiolovelvollisuuius ja salassapito laki,., eipä se ole estänyt ainakaan lastensuojelijoita,,, jokaisella on ainakin oikeus perherauhaan... vai,,m,

Lasten itsekuri on kovalla

Lasten itsekuri on kovalla koetuksella kun hammaslääkärit lanseerasivat karkkipäivän. Arkkiatri Arvo Ylppö kritisoi kovasti tapaa syöttää lapset sokerihumalaan kerran viikossa. - Onko tutkittu mitä haittaa tästä on lasten itsekurille ollut ja mitä muuta holtitonta käytöstä viikottainen karkkipäivä on aiheuttanut? Onko lisännyt salaa syömistä? Näpistelyä? Jopa lihomista. - Kulttuuriin kuuluvat tiukatkin säännöt muuttuvat hitaasti, ja jos toimitaan äkkiä jotakin muuttaen tai jostakin luopuen, voi seuraukset olla arvaamattomat. Eivätkä ne ainakaan lisää turvallisuuden tunnetta.

Pohjalais isännältä kysyttiin

Pohjalais isännältä kysyttiin mitä aikoo maatilalleen tehdä .ikää oli kertynyt jo 90v.,vataus :kun pojista aika jättää niin myyn koko roskan pois!

Vai että elinaika odote

Vai että elinaika odote lyhenee, no sehän on yhteiskunnan etu niin ei tarvitse maksaa eläkkeitä ja tämä ylivilkas on kerennyt kokeilla yrittäjyyttä ja vaikka poliitikon uraa elämänsä aikana mihin apaattinen laiskamato ei koskaan yllä. Englannissa kokeiltiin poikakouluja jokin aika sitten ja niissä kouluarvosanat parani 30% lähes kaikilla pojilla. Miehet ei kasva pulpetissa vaan touhutessa. Koulujärjestelmä on unohtanut poikien tarpeet.

Pienten lasten liiallinen

Pienten lasten liiallinen stressi on melkoinen ongelma nyky-yhteiskunnassa. Lapsen arkeen liittyvien syressien kanssa eivät lapset myöskään saa riittävästi apua. Se mikä psykologilta jäi mainitsematta ja josta pitää vaijeta on alle kolmevuotiaiden jatkuva stressi, jota myös mitattu, päiväkotien ryhmähoidossa. Taaperovaiheessa stressin sietokyky huono ja lapsen avuntarve stressien kanssa suuri eikä nykyinen päiväkotihoito pysty tähän tarpeeseen nyky osaamisella ja resursseilla vastaamaan. Paljon lasten ylivilkkautta ja huonoa tunteiden hallintaa voitaisiin ennalta ehkäistä satsaamalla pienten hoitoon päiväkodeissa.

päivähoitoa tai koulua on

päivähoitoa tai koulua on turha lähteä vastuuttamaan lasten kasvatuksessa, he tekevät oman työnsä. Kun kotoa tuleva malli yms on kaiken salliva tai että VALTA perheessä on lapsella jo 3 vuotiaana, eikä sanaa EI olla osattu/uskallettu sanoa, silloin ollaan jo niin suurissa vaikeuksissa, että good luck jack

Minulla oli yksi lapsi ja

Minulla oli yksi lapsi ja erittäin vilkas jo pienenä. Ainoa, johon hän todella keskittyi oli piirustus ja myös liikunta isänsä kanssa. Oli tutkimuksissakin Lastenlinnassa ylivilkkauden takia. Eivät pöljät sielläkään nähneet todellisuutta. Koska its olin ollut taiteeseen liittyvällä alalla, kehuin hänen lahjakkuuttaan joka olikin huippua. Kävi peruskoulun jälkeen Helsingin Kuvataidelukion ja intissä ollessa pyrki Taidet korkeakouluun ja pääsi ja opiskelee siellä nyt Teollista Muotoilua. Lahjakkuudet erottuvat massasta jo lapsina, jos vanhemmat osaavat tukea sitä, jota agraarikulttuurimme pitää nk "huonona käytöksenä" tasapäisyys olisi mukamas unelma. Nimenomaan erilaisuus on voimavara!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat