Mustien autojen matkassa

Häkämies etsi, vaan ei löytänyt

Työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämiehellä ei ole helppoa.

Sauvo Jylhä

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) kouraisi tyhjää yrittäessään hankkia ministeriöönsä uutta verta elinkeinoelämän piiristä. Vajaan kymppitonnin kuukausipalkka ei houkutellut tarpeeksi. Kaiken kukkuraksi valtionhallinnon ulkopuolelta tulevat vierastavat nimensä julkista pyörittelyä nimityskiemuroiden yhteydessä.

Liioin Häkämies ei pääse tasapainottamaan ministeriönsä korkeimman johdon voimasuhteita, kun pelkästään valtionhallinnon sisältä olevien hakijoiden joukossa ei ole yhtään kunnon kokoomuslaista.

Ministeriön johdossa Häkämies on ainoa kykypuolueen edustaja. Sen sijaan siellä on kylläkin pari keskustalaista ja demaria.

Politiikka- ja ohjausyksikön päällikön paikka vapautuu Kalle J. Korhoselta. Tässä virassa työskentelevä on ministeriön kansliapäällikön oikea käsi. Tuolia kuvataan lähes yhtä tärkeäksi kuin valtiovarainministeriön budjettipäällikön tehtävää. Ei olisi ihme, vaikka Häkämies joutuisi nimittämään paikalle demarin, sillä hakijoiden joukossa ovat osastopäälliköt Markku Wallin ja Raimo Luoma.

Kansanedustajat ovat tänä syksynä ehtineet istua täysistunnossa välillä pitkäänkin. Viikon puolivälin istuntoon ei kuitenkaan riittänyt kunnon asioita. Koossaoloaika typistyi neljään minuuttiin, kun ei käytetty edes yhtään puheenvuoroa.

Lyhyen keston takia rikottiin saavutettuja etuja. Valtiopäiväedustajille ei jäänyt sääntöjen mukaista varttitunnin aikaa jälki-ilmoittautumiseen. Poissaolleiksi jouduttiin näin kirjaamaan peräti 86 edustajaa.

Päähallituspuolueesta eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen oppositioon suistunut keskusta menetti samalla lähes kaikki tärkeät politiikan huippupaikat. Mustan auton takapenkillä istuu enää Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Pientä hyvitystä puolue on kuitenkin saanut. Entisestä sosiaaliministeristä Juha Rehulasta leivottiin maanpuolustuskurssilla kriisihallituksen pääministeri.

Viime viikolla eduskunnan lisärakennuksessa järjestetty tasa-arvoseminaari muistutti voimasuhteiltaan pörssiyhtiön hallitusta, mutta käänteisesti. Paikalla oli lähes sata kauniimman sukupuolen edustajaa, mutta vain viisi miestä. Tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki (vas) sentään pistäytyi puhumassa, vaikka kyseessä ei ollutkaan urheilukilpailu.

Kaikesta huolimatta tervetuliaissanat lausuneella Tarja Filatovilla (sd) oli myös hyvää sanottavaa miehistä. Parikymmentä vuotta sitten Filatovin valinta demareiden puoluehallitukseen oli Pirkanmaan piirijärjestön kokouksessa kaatua siihen, että hän odotti lasta.

Tilanteen laukaisi miespuolinen toveri:

– Raskaus menee ohi, mutta tyhmyys ei.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet