Mustien autojen matkassa

Väyryselle vauhtia

Keskusta asettui vitkastellen Paavo Väyrysen taakse.

Kolmatta kertaa presidentiksi yrittävä Paavo Väyrynen (kesk) sai vihdoin oman puolueensa repaileisia rivejä taakseen. Puoluesihteeri Timo Laaninen kehotti konservatiiveja ja cityliberaaleja unohtamaan edes vähäksi aikaa riitansa.

Eikä tässä kaikki. Samassa Suomenmaan numerossa vielä vähän aikaa sitten potkupallona pidettyä Väyrystä markkinoitiin koko etusivun ja kahden aukeaman leveydeltä. Saa nähdä mihin tämä riittää.

Etelän median rinnalla keskustan pää-äänenkannattaja saattaa olla kevyttä kamaa.

Takavuosina vainoharhaisuuden huippuna pidettiin sitä, kun Suomenmaata kolmosen ratikassa lukeva pelkäsi jonkun kurkkivan olan yli.

Ekonomiliiton johdosta vuosien puurtamisen jälkeen seniorikansalaiseksi siirtynyt Markku von Hertzen aloitti vieroituksen ay-liikkeen lihapadoista laihduttamalla kesällä kymmenkunta kiloa ja alkamalla kirjoittaa.

Muutenkin von Hertzen etenee kauas perinteisistä työmarkkinataistoista. Yhdessä Pirjo-vaimon kanssa tekeillä on pokkari Mentäiskö oopperaan? (Tammi), joka näkee päivänvalon ensi tammikuussa.

Björn Wahlroos yllätti teollisuusministeri Jyri Häkämiehen (kok) sulkemalla tämän kotivaalipiiristä UPM:n paperitehtaan ennen aikojaan. Häkämies ehti lähteä perheineen 50-vuotissynttäreitään pakoon New Yorkiin. Myllykoskelle Häkämiehen piti matkata työministeri Lauri Ihalaisen (sd) kanssa, mutta tämä joutui menemään yksin lohdutusmatkalle.

Kokonaan Häkämies ei kuitenkaan synttärijuhlilta säästynyt. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) haetutti oikean kätensä Kesärantaan kesken teollisuusministeriön virkamiesjohdon vetäytymisen. Pienen piirin kestityksen maksoi kertoman mukaan kokoomus.

Professori Timo Vihavainen vääntää tuoreessa kirjassaan Itäraja häviää – Venäjän ja Suomen kaksi vuosisataa (Otava) rautalangasta, että niin sanotut ”Karjalan palauttajat” aiheuttavat toiminnallaan niin suurta vahinkoa, että sitä on vaikea arvioida edes rahassa tai muuten.

Venäjästä ei ole vielä tullut Neuvostoliittoa, mutta siellä on Vihavaisen mukaan jo muutenkin tarpeeksi voimia, jotka väittävät revanssihalujen nostavan meillä päätään.

Hallituspuolueet hävisivät eduskunnan liikuntapäivänä pahaenteisesti köydenvedossa persujen joukkueelle juuri kun tuomarina toiminut puhemies Eero Heinäluoma (sd) ehti todeta, että voittaja on yleensä voittanut myös vaalit.

Vasenryhmäksi ristityllä Markus Mustajärven ja Jyrki Yrttiahon ryhmällä oli alun perin parempi nimi yhteenliittymälleen. Rehellinen vasemmisto ei kuitenkaan lähemmässä tarkastelussa läpäissyt seulaa, kun nimilyhennykseksi olisi tullut Reva.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet