Mustien autojen matkassa

Kiviniemi mykistyi

Mari Kivinimi sulki suunsa.

Mari Kiviniemi (kesk) on toimituspääministeriksi vaalien jälkeen muututtuaan karttanut poliittisia tehtäviä niin tarkkaan, että hän sulki samalla suunsa. Kiviniemi ei ole vaalien jälkeen puhunut täysistunnossa yhtäkään kertaa. Varmuuden vuoksi hän on heti nimenhuudon jälkeen puikahtanut pois suuresta salista

Ei sen puoleen, maa näyttää muutenkin pyörivän pitkittyneiden hallitusneuvottelujen takia tyhjäkäynnillä. Ministereiden ohella myös korkeimmilla virkamiehillä on kerrankin aikaa tutustua iltapäivälehtien uutistarjontaan. Kansliapäälliköiden hiljaiselon katkaisee korkeintaan pistäytyminen ministerin sijasta EU:n kokouksissa Brysselissä.

Kun hallitukselta ei tule esityksiä, eduskunta on jo yli kuukauden ajan ollut lähes työtön. Täysistuntoja on ollut korkeintaan pari viikossa ja niihin on huvennut tehokasta puheaikaa toistaiseksi viimeisin, eli viime tiistain, istunto mukaan lukien vain 14 tuntia 30 minuuttia. Kuluvan viikon työt tehtiin kuudessatoista minuutissa.

Lyhimmillään istunnot ovat kestäneet vain kaksi ja seitsemän minuuttia. Ne ovat suorastaan murentaneet kansanedustajien oikeusturvaa. Edustaja ei ole voinut käyttää sääntöjen mahdollistamaa tapaa jälki-ilmoittautua viidentoista minuutin kuluessa, kun istunto on ollut ohi jo sitä ennen.

Uudet kansanedustajat saavat eduskuntatyöstä aivan väärän kuvan. Valiokuntien istuntojakin on pidetty lähes muodon vuoksi, kun toimitusministeristöltä ei tipu esityksiä. Jäsenten koulutustakaan ei kertoman mukaan kannata aloittaa, kun useimmissa valiokunnissa on tilapäismiehitys. Kokoonpanot menevät uusiksi kun tiedetään ketkä pääsevät uuden hallituksen ministereiksi.

Perussuomalaisetkaan eivät ole päässeet vielä kunnon vauhtiin. Aloitteita on tehty vasta kolme, eikä niistä yksikään taida olla jytkypuolueen käsialaa. SMP:n huippuaikoina aloitteita tehtailtiin tuhansia. Puhetilastossakin kokoomuksen Sanna Lauslahti on niukasti Timo Soinin edellä.

Persujen 39 hengen vahvuisen ryhmän jäsenistä tosin vain puolellakymmenellä on enää neitsytpuhe pitämättä. Heistäkin Teuvo Hakkarainen on ehtinyt saada julkisuutta riittävästi muutenkin.

Helppoa ei ole eduskunnan jalkapallojoukkueellakaan, joka matkasi viikonlopuksi saksankielisten maiden turnaukseen loukkaantumisten takia varsin varamiehisenä. Mestaruutta tuskin kannattaa tällä kertaa odotella, kun matkalle lähti vain minimimäärä lainsäätäjiä.

Suomalaisten neuvottelutaito voi joutua koetteille, jos kentälle joudutaan yhtä aikaa marssittamaan kansanedustajien avuksi useampia kuin sääntöjen sallimat kaksi virkamiesedustajaa.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet