Mustien autojen matkassa

Arhinmäen ankkurit

Vassareiden jarruketju: Jyrki Yrttiaho, Jaakko Laakso ja Pentti Tiusanen.

Jos vassareiden puoluejohtaja Paavo Arhinmäki pääsee ministerinä mustan Audin takapenkille, sitä voi pitää melkein ihmeenä. Syynä on se, että Arhinmäki otti puolueen neuvottelujoukkueen keskeisimmiksi pelaajiksi eduskunnan jättäneet taistolaiset Jaakko Laakson ja Pentti Tiusasen sekä ryhmän viimeisen änkyräkansanedustajan Jyrki Yrttiahon.

Taistolaiset eivät tähän asti ole hyväksyneet juuri muita ministeristöjä kuin Terijoen hallituksen. Lipposen sateenkarihallitusten aikaan 1990 -luvun puolivälin jälkeen puolueen eduskuntaryhmässä käytiin niin kovilla kierroksilla, että taistolaiset puhallettiin välillä jäähylle.

Porvarihallituksen ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ja kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrynen (kesk) olivat kuin kissa ja koira. Paljon auvoisempia aikoja ei ministeriön sisälle ole luvassa myöskään Jyrki Kataisen (kok) pystytteillä olevassa ministeristössä.

Ulkoministeriksi on käytäväpuheiden mukaan palaamassa neljän vuoden tauon jälkeen Erkki Tuomioja (sd). Ellei yllätyksiä tapahdu, ääniharava Stubb joutuu tyytymään kakkospaikkaan, EU- ja kehitysministerin salkuun.

Ykkösministeriksi noustessaan Tuomioja tuskin unohtaa eduskunnan muutaman kuukauden takaista kyselytuntia. Stubb kehui korjanneensa Suomen USA:n suhteet, kun ne hänen mukaansa Tuomiojan jäljiltä olivat retuperällä.

Yritys päättyi sen verran nolosti, että Stubb joutui kääntämään takkia ennätysnopeasti ja syömään sanansa pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) puututtua peliin.

Hallituksesta jääneet persut valtasivat korvikkeeksi eduskunnan kalakerhon. Lainsäätäjän tuolilta tipahtaneen Erkki ”Susi” Puoliaisen tilalle uudeksi puheenjohtajaksi nousi tähän asti vain maahanmuuttajille verkkoja laskenut Jussi Halla-aho.

Sivustatukea kerhon johtokunnassa antaa kaksi muuta persua, perhokalastaja Pertti ”Baskeri” Virtanen ja tuore kansanedustaja Olli Immonen.

Puhemies Ben Zyskowiczin (kok) puhemieskausi jää onneksi lyhyeksi, sillä se on jo nyt tullut veronmaksajille kalliiksi. Zysse pisti talon tupakoitsijat niin tiukalle, että arkkitehtien kalliilla rahalla lisärakennuksen puolelle suunnittelema tupakkahuone joudutaan muuttamaan muuhun käyttöön.

Tilapäispuhemiehen pääoven läheisyyteen julistamaa tupakointikieltoa virastomestarit pystynevät vielä valvomaan, mutta miten saadaan kuriin talon takapuolen sisäänkäyntiä käyttävät? Ovelta on säästösyistä poistettu vahtimestari. Nähtäväksi jää, miten kuuliaisia Eduskunnan kirjastossa asioivat opiskelijat ovat uusille tiukennetuille määräyksille.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet