Mustien autojen matkassa

Hankala maataloussalkku

Michael Hornborg ja Jari Koskinen ovat korkealla maatalousministeripörssissä.

Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ministeripörssin visaisimpiin kysymyksiin kuuluu, kenestä tulee EU-kaudella varsin tuuliseksi tulleiden maatalousasioiden hoitaja. Maatalousministerin etsiminen keskustan jäädessä oppositioon on aina ollut oma tieteenalansa.

Syynä on se, etteivät tuon puolueen ulkopuolisten alan asiantuntijoiden päät kolkkaa yhteen. Esimerkiksi kun Anjalankosken maatalousoppilaitoksen rehtori Leo Happonen nousi Rafael Paasion (sd) vähemmistöhallitukseen 1972, monet epäilivät häntä alkuun keskustalaiseksi.

Paavo Lipposen (sd) ykkösministeristössä ja osan aikaa kakkosessakin maatalouskysymyksiä ratkoi ammattiministeri, Maatilahallituksen viimeinen pääjohtaja Kalevi Hemilä, jota seurasi MTK-taustainen pankinjohtaja Raimo Tammilehto.

Kulisseissa on nyt puhuttu MTK:n entisestä puheenjohtajasta Michael Hornborgista (sit). Huono nimi ei ole myöskään maatalousministeriön ylijohtaja Veli-Pekka Talvela (kok), joka hävisi niukasti MTK:n puheenjohtajataiston Juha Marttilalle kolmisen vuotta sitten.

Kansanedustajista esillä on ollut maatalousvaliokunnasta kokemusta hankkinut Arto Satonen (kok).

Kansanedustajan valintaa puoltaa, että niukkoja ministerinsalkkuja on viime vuosina entistä harvemmin tippunut eduskunnan ulkopuolisille.

Toistaiseksi viimeinen ei-keskustalainen poliittinen maatalousministeri oli Jari Koskinen (kok) Lipposen kakkosen loppujaksolla. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnassa Lontoossa istuva Koskinen saattaa tulla kysymykseen tälläkin kertaa. Hänen toimikautensa loppuisi muutenkin ensi vuonna.

Eduskunnan puhemiesneuvoston vastarinta saattaa kohta murtua. Se joutunee kohta sallimaan kannettavien tietokoneiden käytön suuressa salissa. Kokoomuksen Outi Mäkelä yritti turhaan selättää aloitteellaan puhemiesneuvoston jo viime eduskunnassa. Hän jatkaa taas vyörytystä aloitteelleen, jolla oli loppuviikosta jo lähes sata allekirjoittajaa.

Moderni iPad on jo tullut tutuksi suuressa salissa. Ainakin tuore kansanedustaja Lasse Männistö (kok) on pöntöstä lukenut puheensa tuosta laitteesta.

Eduskunnan henkilöstöpäällikön Hannu Laitisen tie ei muuttunut juuri tasaisemmaksi senkään jälkeen kun hän sai talon hallintojohtajalta pyyhkeet seksistisen sähköpostin lähettämisestä alaisilleen.

Laitinen törmäsi taas korkeimpaan virkamiesjohtoon, kun hän yritti kaksinkertaistaa oikeana kätenään toimivan työntekijänsä palkan. Laitinen siirsi valiokunnan osastosihteerin henkilöstösihteerikseen ja olisi korottanut tämän ansiot 3 000 eurosta 5 500 euroon nostamalla pätevyysluokituksen kahdeksasta yhteentoista.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet