Mustien autojen matkassa

Jutta paransi juoksuaan

Pelastuuko Jutta Urpilainen potkuilta?

Oppositiojohtaja Jutta Urpilainen on vihdoin vaalikampanjan loppusuoralla löytänyt uutta ilmettä. Mielipidemittauksetkin ovat alkaneet sojottaa hieman yläviistoon, kiitos puhealan personal trainerin. Opettajamaneeri karsittiin.

Kortensa kekoon kantoi myös puoluetoveri, kansanedustaja Matti Saarinen, joka kehotti Urpilaista puhumaan kuin lähiomaisille. Sunnuntaina nähdään, mihin uudet opit riittävät.

Puolueessa on kaiken varalle suunniteltu pitkään Urpilaisen vaihtamista, mutta rökäletappion sattuessakin uusi johtaja saatettaisiin valita vasta vuoden kuluttua.

Seuraaja pääsisi aloittamaan puhtaalta pöydältä, kun presidentinvaaleistakaan ei odoteta jättimenestystä. Todennäköisen ehdokkaan, Lasse Lehtisen, yltäminen edes toiselle kierrokselle ei ole kirkossa kuulutettu Sauli Niinistön (kok) ja persujen Timo Soinin puristuksessa.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen (kesk) ei tunnetusti astellut yhtä jalkaa puhemies Sauli Niinistön (kok) kanssa. Tiitinen vähätteli tv:n ykkösaamussa Niinistön säästötoimia: vain viiden vuoden takaisen juhlavuoden aiheuttama kustannuspiikki leikattiin.

Leikkaukset ulottuivat kuitenkin syvemmälle. Menot karsittiin vuoden 2005 tasolle.

Leikkauksia on arvosteltu niin suuriäänisesti, että uuden eduskunnan puhemiehen Seppo Kääriäisen (kesk), Pertti Salolaisen (kok), tai Erkki Tuomiojan (sd) arvellaan kääntävän kulut taas nousuun.

Ekonomiliiton neuvottelujohtaja Sture Fjäder (kok) on jo lähes varmistanut nousunsa Akavan uudeksi puheenjohtajaksi, kun keskusjärjestön suurimman ammattijärjestön, opettajien OAJ:n, hallitus tuli hänen taakseen. Fjäderillä on jo 347 ääntä eli lähes enemmistö.

Jonkinlainen ottelu syntyy vain, jos Teknisten akateemisten Heikki Kauppi (kok), Akavan erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki (sit) ja virkaveli Lääkäriliitosta, Heikki Pälve (kok), ryhmittyvät Akavan edunvalvontajohtajan Minna Helteen (sit) taakse.

Äänten kokoaminen omalle puolueelle ei mene aina putkeen. Näin kertoo Riitta Suominen kirjoituskilpailun tuloksena syntyneessä kirjassa Pieniä suuria tarinoita kokoomuksesta.

Myöhemmin Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajanakin toiminut Erkki Heikkonen oli aikoinaan avulias ehdokas ja lähes kantoi ystävänsä kanssa kolmannesta kerroksesta ylipainoisen naishenkilön ja sulloi hänet Volkkariinsa.

– Kotinsa kynnyksellä äänestyspaikalta palannut halasi Heikkosta ja kiitti itkien siitä, että oli vielä kerran päässyt äänestämään Skdl:n Hertta Kuusista, Riitta Suominen muistelee.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet