Mustien autojen matkassa

Takaisin navettaan

Annakaisa Heikkinen palaa lypsäjäksi.

Neljässä vuodessa eduskunnasta tarpeekseen saanut Hannakaisa Heikkinen, 37, (kesk) sanoo siirtyvänsä helpompiin hommiin miehensä rinnalle 300 naudan tilalle Kiuruvedelle. Heikkinen on jo ilmoittautunut keinosiementäjäkurssille, jotta kotieläinjälkikasvu varmistetaan omasta takaa.

– Päinvastoin kuin politiikassa, navetassa tietää, mistä suunnasta paska lentää ja potkut tulee, Heikkinen tiivisti tuntojaan eduskuntaryhmän jäähyväistilaisuudessa.

Arkadianmäeltä lähtevä Tero Rönni (sd) mittaa muiden 37 lainsäädäntötyöhön kyllästyneen poliittisen hoksnokan. Rönni pyytää arviota, ketkä paikkansa uusimista tavoittelevista onnistuvat tavoitteessaan. Mukaan pääsee 20 eurolla.

Sopeutumiseläkkeen päälle on luvassa lisärahaa. Panossumma jaetaan kolmen parhaiten veikanneen kesken.

Kenraalikansanedustaja Olli Nepponen (kok) vastusti niin tiukasti maankäyttö- ja rakennuslain muutosta, että alensi esitystä ajaneen asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) kapteenista vänrikki Nappulaksi. Nepponen itse liittyi eduskunnan vaalikauden viimeisenä istuntopäivänä lopulta käpykaartiin.

Suuressa salissa kiiri naurun remakka. Nepponen ehti napinpainallukseen vasta sitten, kun äänestettiin lakiin liitetyistä lausumaehdotuksista. Kunnilta vietiin oikeus sijoittaa vapaasti tilaa vieviä erikoistavarakauppoja kuten huonekalu- ja autokauppoja. Toivo Sukarin Pieksämäelle suunnittelema ideaparkki jää rakentamatta.

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) arvioi Hämeen Sanomissa, että loppilaisessa kansanedustaja Timo Heinosessa (kok) on ministeriainesta. Saa nähdä, painaako Viinasen sana yhä niin paljon kuin edellisen porvarihallituksen aikana 1990 -luvun alussa. Tuolloin Viinanen erotti Kimmo Sasin puolueensa eduskuntaryhmän johtajan tuolilta.

Vasemmistoliiton puoluejohtaja Paavo Arhinmäki nosti puolueensa profiilin nostoa välikysymyksellä vaalikauden päätteeksi niin kovalla vauhdilla, että kokosi nimiä paperiin jo ennen kuin sen sanamuoto oli selvillä.

Sdp syyttikin välistävedosta, kun Arhinmäki julkisti hankkeen omissa nimissään jo hyvissä ajoin ennen oppositiopuolueiden sopimaa yhteistä puhelinkokousta.

Monet ovat jo arvelleet, ettei Suomen Pankin pääjohtajuudelleen seitsemän vuoden jatkoajan saanut Erkki Liikannen tosissaan halua Euroopan Keskuspankin johtoon, kun hän itse on ollut niin hiljaa. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ei liioin ole käynnistänyt tukikampanjaa.

Vaan ei huolta. Liikasella on jo vaalilause valmiina: ”Älä hötkyile”.

Kansainvälisille markkinoille se suunnataan vapaasti englanniksi: ”Don´t rush into conclusions”.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet