Veli-Matti Kosonen

Kosonen: Tuntematon sota

”Ei ole kuule olemas vaaratonta ranattii ensinkää. Ne on kaik hito vaarallissii. Lyö ain maaha, millo kuulet! Se ei oo väärin.” Näin neuvoo Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Antti Rokka nuorta aseveljeään, joka tiedustelee, voiko ilmassa lentävän kranaatin äänestä päätellä, onko se vaarallinen vai vaaraton.

Samoin tänään: yksikään koronakranaatti ei ole vaaraton.

Nyt on sota vaarallisen viruksen leviämistä vastaan. On julistettu liikekannallepano. Ikäihmisille, sairaille tai muille riskiryhmille menosuunta on tällä kertaa kotia kohti, ei sieltä pois.

70+ -ikäluokan ihmisenä kuulun ”suojeluskuntaan”, jossa olen päässyt suojeltavien joukkoon. Oma ja muiden kaltaisteni tärkeä osuus torjuntavoiton saamisessa on nyt pysytellä kiltisti kotona, vaikka kädet ristissä. Kotirintama ja etulinja vastaavat osaltaan yhtä tärkeistä osa-alueista. Saakoot kummatkin voimia ja rauhan hoitaa omat hommansa.

Ilmassa leijuu yhä myös vaaran vähättely. Se on yhtä lailla hiton vaarallista kuin jokainen oikeakin kranaatti. Maihin pitää mennä, kun ylin johto kerran käskee! Heti. Jos jää uhmaten seisoskelemaan tai liikuskelemaan ympäriinsä muka sankarillisesti, saattaa pian olla sankarivainaja. Eikä vain itse, vaan tartunnan saanut voi tartuttaa myös muita, vieläpä kaikkein läheisimpiään ja rakkaimpiaan.

Koronasotaa pitää käydä järki eikä jääräpäisyys kädessä!

Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola tiivistää: ”Nyt on kyse näkymättömästä uhasta, jota et voi maistaa, haistaa etkä tuntea. Se on silti olemassa ja se leviää salamannopeasti.”

Tämä salamasota on myös maailmansota. Koko tällä Telluksellamme riehuu sama vihollinen. Sen kaikkia metkuja emme vielä tiedä. Siltä osin tämä on tuntematon sota. Paras ase on kuitenkin tiedossa: järkevä suojautuminen.

Kaikki asiallinen apu on tarpeen. Pidän sellaisena myös tätä Taivaallisen Ylipäällikön päiväkäskyä: ”Avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua” Psalmi 50:15.

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet