Veli-Matti Kosonen

Kosonen: Parempi pää pivossa kuin taudin kourissa

Asevelvollisuutta suorittaessani yksi parhaimmista mutta myös tiukimmista ja siksi jonkun mielestä inhottavin kouluttajistamme oli luutnantti Kouri. Kovaa flunssaa poteva varusmies tuvassa maatessaan kirjoitti yläpunkan alalautaan: ”Parempi taudin kourissa kuin Kourin taudissa!”

Kourissa oleminen kuvaa kovaa otetta, josta on lähes mahdotonta pyristellä irti. Vaikea sairauskin voi tuntua sellaiselta.

Onko sitten taudin kouriin joutumisessa mitään hyvää? Oma kokemukseni sairastamisesta on onneksi varsin vähäinen. Kovimman kivun kouraisun koin saadessani keuhkoveritulpan. Onneksi olin sairaskohtauksen iskiessä ihmisten ilmoilla ja pääsin ajoissa sairaalaan. Kiitos kivulle, tässä tapauksessa hoitoon hakeutumisen alkusoitolle! Siksi minä yhä elän.

Hoito alkaa usein sairaan syliin ottamisesta. Nostetaan paareille. Silitetään päätä, pidetään lähellä, rauhoitellaan, lohdutetaan.

Sananlaskussa ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla” pivo tarkoittaa yhteen laitettuja sormia, jotka kämmen kanssa muodostavat puolipyöreän maljan. Tämä pivo painetaan omaa rintaa vasten, povitaskun kohdalle. Pivoonsa voi ottaa pyyn puuttuessa pään, ihmisen, joka kaipaa turvaa ja hellyyttä. Silloin ei olla kovissa kourissa vaan hellässä hoidossa ja suojassa, pivossa.

Suomessa on sellainenkin hyvä Koura kuin koulutusrahasto. Se jakaa vuosittain palkintoja ja kunniamainintoja ansioituneimmille Ylen ja MTV:n omatuotantoisille sisällöille. Palkinnot ovat alallaan Suomen suurimpia rahapalkintoja.

Jos ja kun taudin kourissa kärsiessäni pääsen pivoon, se ei tapahdu siksi, että olisin jotenkin ansioitunut. Pivossa pidetään, koska vaan välttämättä tarvitsen hoitoa, parantuakseni tai hengissä pysyäkseni. Arkipäivän pivossa pitämiseen ei välttämättä tarvita edes rahaa, rakkaus riittää.

Kun seurakuntanuorina halusimme toivottaa toisillemme turvallista elämän matkaa, hihkaisimme: ”Isän taskuun – Pojan laskuun!” Ja hyvin on Pivossa pidetty.

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet