Kansan kanta

Mielipide: Kadun raadit ruotivat ajankohtaisia asioita

Hyvissä ajoin eri puolilla Suomea aamuisin eräät miehet kokoontuvat paikallisen torin kulmille kaupungin eri puolilta 3–4 miehen ryhmään, milloin minkinlaisena kuppikuntana. Joku tulee jalan, toinen polkupyörällä ja joku jopa autolla, jos sattuu vielä olemaan sellainen väline ja ajokortti.

Se ei ole kuitenkaan mikään kokoontumisajo, vaan paikallinen toriparlamentti. Se on seniorimiesten vapaaehtoinen oma parlamentti, jossa puidaan ajankohtaiset, välillä vähän vanhemmatkin oman kaupungin, maakunnan ja maailman tapahtumat.

Kyytiä annetaan niin omille kuin muidenkin maakuntien edustajille. Kiitostakin jaetaan joukossa tarvittaessa.

Huutia saavat välillä tarvittaessa niin kansanedustajat kuin paikalliset valtuutetut sekä virkamiehet, eikä siinä sen kummasempaa someilua tarvita.

Erityisen silmätikkuna ovat sanansyöjät, takinkääntäjät ja henkilöt, jotka eivät ole pitäneet vaalilupauksiaan tai eivätkä puolustaneet oman koti- ja seutukuntansa etuja uusien muutosten ja reformien jyllätessä.

Tapetilla ovat yhteiskunnan hyvinvointipalvelut ja niiden leikkaukset ja supistukset. Pienparlamenteissa puhutaan kaikesta ja parannetaan tietysti maailmaa.

Viikonlopun jälkeen puheet ja keskustelut liikkuvat pitkälti urheilussa, nimenomaan maanantaiaamuisin.

Urheilussa asiantuntijoita ja mielipiteitä aina riittää. Katu- ja torikerho on yhteisö, jossa päivittäin saatetaan vaihtaa hyvin erilaisia mielipiteitä, välittää tietoa ja tunnettakin.

Pienissä 0,5–1 tunnin istunnoissa jutellaan erilaisista tapahtumista, jopa paikallisen lehden tarjouksista, missäpä on tänään vaikkapa ilmainen kahvitarjoilu. Iltapäivälehtien lööpeistä varsinkin löytyy aina jutun juurta.

Tori on tietysti mukava paikka varsinkin kesällä seurustella, katsella, tavata kavereita, ystäviä ja juoda siinä välissä vaikka torikahvilassa lettu- tai piirakkakahvit.

Toriparlamentaarikot ovat yleensä vähintään 63-vuotiaita, vain harvoin joukkoon harhautuu nainen. Ukot ovat eläkkeellä tai muuten jostain syystä poissa työelämästä. Ehkä joku äijä on mukana vielä jopa aktiivimallissa.

Epävirallinen katu-toriraatien kokoontuminen on aivan jatkuvaa, ympärivuotista, olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi.

Välillä lähistön kioskilla voidaan porukkaveikkaus laittaa vetämään hyvän onnen toivossa. Talvella katuraatien yhtenä epävirallisena kokoontumispaikkana näyttää olevan kahvilat, baarit ja ravintolat, joiden pöydät on joskus oikein hyvin miehitetty 3–4 hengen pieniin ajankohtaisiin rupatteluhetkiin.

Tunnelma keskusteluissa yleensä tiivistyy erilaisten vaalien lähetessä.

Leo Härmä

Kansan kanta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet