Kansan kanta

Mielipide: Suurten ikäluokkien syyllistäminen on lopetettava

Eduskuntavaalit ovat huhtikuussa. Monet pyrkivät ja lupaavat vaikka mitä. Nyt on taas aika haastattaa ehdokkaita Turuilla ja toreilla.

Me suuriin ikäluokkiin kuuluvat voimme vaatia heiltä ainakin katteettomia lupauksia. Eivät suuret ikäluokat ole syyllisiä syntymäänsä. Eiköhän se vika ole siinä edellisessä sukupolvessa.

Huoltosuhteen heikko tila on pantu näiden poloisten syyksi. Sen vuoksi petettiin työeläkelainperusteet. Eli 60 % eläkeansio indeksillä korjatusta palkasta kun on 40 vuotta ollut työssä.

Yksinkertainen asia, 1963 astui laki voimaan. Työnantaja ja työntekijä järjestöt sopivat, että palkanmaksaja pidättää valtiovallan kulloinkin päättämän niin sanotun sotumaksun ja tilittää sen eläkeyhtiölle.

Tähän oli poikkeava järjestely moniin muihin maihin verrattuna. muun muassa Saksassa tämä maksu maksetaan suoraan palkansaajalle, joka hoitaa itse eläketurvansa. Eli on kyse palkan osasta.

Mutta meillä, suuressa viisaudessaan nämä Soininvaara, Aho, Lipponen ja kumppanit keksivät tämän taitetun indeksin. Kun aiemmin eläkkeet olivat sidottu pääosin palkkaindeksiin, jolla turvattiin tuo aiemmin mainittu 60 prosentin toteutuminen.

Keksivät nämä mestarit muuttaa eläkkeen kertymistä. Täysin palkkoihin sitomisesta luovuttiin. Joku oli näyttänyt väestömääräkäppyrässä olevaa pattia, joka tarkoitti suuria ikäluokkia.

No pojat säikähtivät, vaikka asia on ollut tiedossa 40-luvulta lähtien. Rupesivat keräämään rahastoa, josta sitten voidaan asiaa hoitaa.

Leikataan indeksiä, ei kerrytetäkään tulevaa eläkettä niin kun on aiemmin sovittu. Eli, leikataan ja osa pannaan rahastoon, jota on nyt yli 200 miljardia eli noin neljä kertaa enemmän kuin valtion vuotuinen budjetti.

Se kasvaa korkoa. Se on sijoitettu suurelta osin ulkomaille, koska Suomesta ei löydy kuulemma sijoituskohteita. Ikävintä tässä on se, että ne suuret ikäluokat tarvitsisivat korjausta eläkkeisiinsä, joiden ostovoimaa hallituksen toimet ovat nakertaneet ja kun sen indeksitaiton takia peruseläke on jäänyt liian pieneksi.

Toiminta on ollut laillistettua ryöstöä yhtä kansanosaa kohtaan. Vaatikaa asiaan korjausta.

Toinen asia, joka syljettää, on se että monet näistä 40-luvulla syntyneistä aloittivat työelämän jo 14–15-vuotiaana. Joka tilistä otettiin kela/sotumaksu, mutta se ei kerryttänyt eläkettä ennen kuin henkilö täytti 23 vuotta.

Hän on saattanut maksaa eläkemaksu jopa yhdeksän vuotta mutta se ei ole kerryttänyt hänen eläkettään. Tämä on rikollista. Vaatikaa näiden asioiden hyvittämistä kansalaisille.

Eläkerahastot eivät ole valtion rahaa. Ne ovat niihin maksaneiden rahaa, jota lähes laittomasti pidetään eläkeyhtiöiden tileillä.

Osmo Juvonen

Kansan kanta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet