Toimitukselta

Pääkirjoitus: Kuka ottaa mallia Tikkaloista?

Myydäkö vai eikö myydä, kas siinä pulma. Nimittäin raketteja ja muita ilotulitteita, meille tavallisille pulliaisille.

Ilotulitteiden käytön rajoittamiseen pyrkivä kansalaisaloite on kerännyt kannatusta joulukuun alusta lähtien ja saanutkin sitä kymmeniltätuhansilta ihmisiltä.

Taustalla on halu vähentää ilotulitteista ihmisille, eläimille ja luonnolle aiheutuvia haittoja kieltämällä F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden kuluttajakäyttö.

Minulla ei ole mitään ilotulitteita vastaan, mutta niitä vastuuttomasti käyttäviä henkilöitä kohtaan kylläkin. Uskomattoman vaikeaa olla ihmisiksi.

Mikä siinä on, että kun raketit on niiden ensimmäisenä myyntipäivänä saatu aamuyhdeksältä kaupasta ulos, niin räiske pitää aloittaa seitsemän yli?

Koiranomistajana ajattelen toki lemmikkien parasta. Kun oma koira joutuu lähtemään keskelle korpea hoitoon jo tapaninpäivänä, on tilanne hankala.

Eikä koulutus ja totutus välttämättä ratkaise mitään. Yksi väärässä tilanteessa takavasemmalta yllättävä ilotulite tekee tyhjäksi pitkäaikaisen työn. Jos koira pelkää, se pelkää.

Jotkut sanovat, että valitus on turhanpäiväistä. Jos eläin ei uskaltaudu vessa-asioilleen tunteihin, pahimmassa tapauksessa lähes vuorokauteen, ei kyseessä ole pikkujuttu.

Sitä paitsi, eivät eläimet ole ainoita, jotka pelkäävät. Pikkuvauva saattaa herätä paukkeeseen, ja hätähän siinä tulee.

Kalasataman Redissä sijaitseva K-Supermarket ei myynyt lainkaan ilotulitteita tänä uutenavuotena.

Kauppaa pyörittävät veljekset Teemu ja Ilari Tikkala kertoivat päätöksestään yrityksen Facebook-tilillä ja perustelivat sitä muun muassa alueen koirien hyvinvoinnilla.

Kuka lappeenrantalainen kauppias ottaa Tikkaloista mallia vuoden päästä?

Tuija Horttanainen

[email protected]

Kirjoittaja on Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet