Kysyväkin voi tieltä eksyä

Sananlaskun mukaan kysyvä ei tieltä eksy. Kyllä eksyy! Näin kävi Yle:n presidentinvaaliehdokkaiden haastattelussa.

Naispuolinen toimittaja harhautui tasapuolisuuden ja puolueettomuuden tieltä. Hän eksyi kysymyksillään esittelemään enemmänkin omaa asenteellisuuttaan kuin haastateltavien mielipiteitä presidenttiydestä.

Oliko tarkoituskin eksyttää yleisö pitämään tiettyjä ehdokkaita täysinä tolloina?

Räikein esimerkki oli Laura Huhtasaaren haastattelu. Sitä seuratessani tunsin myötähäpeää.

Ottamatta kantaa minkään ehdokkaan pätevyyteen presidentiksi tulin vakuuttuneeksi ainakin toimittajan kykenemättömyydestä tehtäväänsä.

Inttäminen, päälle puhuminen ja käyttäytymisestään huokunut ilkeämielisyys haastateltavaa kohtaan tekivät koko tapahtumasta kuvottavan.

Katugallupista poimittu heitto Huhtasaaren nöyryyden puutteesta olisi pitänyt osoittaa toimittajalle itselleen.

Sana nöyryys (lat. humilitas) on samaa juurta kuin humus, hedelmällinen maaperä.

Nöyrä pitää jalat maassa, asettuu omassa roolissaan – näkemyseroistakin huolimatta – kunnioittaen samalle tasolle toisen kanssa. On nöyryyttä ymmärtää, ettei kaikkeen voi vastata vain kyllä tai ei.

Toimittajan tasosta kertoo myös hänen syytteensä siitä, että Huhtasaari hymyilee ikävistäkin asioista puhuessaan. Tulisiko siis uskottavuuden vuoksi nuoren naisen naaman näyttää norsun p..seeltä, koska on persujen presidenttiehdokas!

Huhtasaaren, 38, kokemattomuutta pidettiin miinuksena. Jos valintaperusteena olisi pelkkä ikä ja kokemus, Väyrynen, 71, voittaisi. Hänellähän on eniten kaikkea tuota. Valitsematta jäämistäkin!

Yle edustaa farisealaisuutta: ”Fariseukset menivät neuvottelemaan keskenään, miten saisivat Jeesuksen sanoistaan ansaan… Mutta Jeesus huomasi heidän kieroutensa.” (Matt. 22:15-18)

Fariseusten kysymys oli ovela. Vastasi siihen kyllä tai ei, aina sai taatusti turpiinsa.

Sama kuin vastaisin yhdellä sanalla tähän: ”Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?”

Kyllä.

Siis äänestän.

Veli-Matti Kosonen

Tällä palstalla julkaistaan Veli-Matti Kososen kolumneja. Kirjoittaja on imatralainen teologi.