Sovellus on tervetullut

Ulla Ora

Imatran kaupunki julkisti torstaina sovelluksen, jonka tarkoituksena on vähentää rajaruuhkia. Sovelluksen on kehitetty Imatran kaupungin DigiLab-ryhmässä.

Ensimmäisen kerran sovellusta testattiin jo viime vuonna. Tuolloin testikäyttäjiä oli sata ja saadun palautteen perusteella sovellusta on jatkokehitetty. Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että uusi testiversio saadaan tuhannen käyttäjän testiin.

Sovelluksessa on vaihtoehtona myös Nuijamaan rajanylityspaikka, mikä on hyvä, koska ruuhkat ovat viime aikoina kulminoituneet erityisesti sinne. Imatran kaupungin intressi on tietenkin saada Nuijamaalla jonottamiseen turhautuneet venäläiset koukkaamaan Imatran kautta.

Sovellus tulee aluksi toimimaan suomeksi ja venäjäksi. Tulevaisuudessa sovellus toteutetaan mahdollisesti myös englanniksi. Vaikka ensimmäiset some-kommentoijat ehtivät jo mankumaan, että verorahoja käytetään turhaan, suomalaisetkin hyötyvät sovelluksesta. Ja nimenomaan Imatralla. Imatran sijainti lähellä Svetogorskia saa ihmiset lähtemään Joutsenosta asti hakemaan bensaa Venäjän puolelta. Sen sijaan, että bensanhakijoiden tarvitsisi miettiä, milloin rajalla on venäläisiä, sen voisi itse tarkistaa.

Eniten sovelluksella toki kuitenkin halutaan palvella venäläisiä matkailijoita. Venäläisten käyttäjien houkuttelemiseksi sovellukseen on liitetty erilaisia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus sähköisiin auton vakuutuspapereihin ja etuja imatralaisiin yrityksiin.

Kaikki uudet avaukset rajanylitysliikenteen sujuvoittamiseksi ovat tervetulleita. Virallisesti sovellus otetaan käyttöön ensi keväänä. Jos ja kun sovellus toimii, kuten sen pitäisi, on oletettavaa, että se kiinnostaa myös Vaalimaalla. Vaikka tällä hetkellä Vaalimaan ylittäjämäärien kasvu on negatiivinen toisin kuin Etelä-Karjalan rajanylityspaikkojen, voi tilanne tulevaisuudessa olla lähes mitä tahansa. Etelä-Karjala kisaa samoista turisteista Helsingin kanssa eikä ihme, että sovelluksen kehittäminen on herättänyt kiinnostusta myös pääkaupungissa.

On kuitenkin loistava asia, että se on kehitetty nimenomaan Etelä-Karjalassa ja eteläkarjalaisten tarpeisiin.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja 29Lappeenrannan Uutisten vt. päätoimittaja.

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.