Uudessa asussa

Lapset ovat luovuudessaan ja kekseliäisyydessään aivan loistavia. Kerron tässä muutamin esimerkein pienten suusta kuultuja uuden asun saaneita rukouksia ja lauluja. Siten niistä on tullut lapsen omasta mielestä ymmärrettävämpiä ja paremmin hänen omaan elämäntilanteeseensa osuvia. Joskus ne ovat jopa alkuperäisversioita puhuttelevimpia.

Iltavirsi ”Tule kanssani, Herra Jeesus” muuttui äidin sylissä lepäävän lapsen pyynnöksi: ”Tule kanssani, rouva äiti.” Ja tällä ei ole otettu kantaa mihinkään tasa-arvokysymyksiin!

Sama virsi meni erään toisen lapsen mielestä näin: ”Tule kanssani, herran pieksut…”

Tärkeän ottelun alla jääkiekkomaalivahtina pelaava pikkupoika muotoili tutun iltarukouksensa ”Tule Jeesus lapses luo, armos siunaukses suo, tue pientä horjuvaa” uudella tavalla: ”…tue pientä torjujaa.”

Kerhossa opittu ”Ystävä sä lapsien”-virsi oli pikkutytön mielessä kotimatkalla yhdistynyt toiseen lauluun: ”Ystävä sä lapsien, mistäs tiesit tänne tulla.”

Adventti-virsi 13 on laulettu näinkin: ”Me odotamme Jeesusta, se liekkiin leimahtaa.”

”Täällä Pohjantähden alla”-laulussa on kehotus: ”Sinne toivon siivillä jo sydän pieni lennä”. Keittiössä touhutessaan lapsi lauloi: ”Sinne toivon siivilällä…”

Lapsen mielestä kuolleen pikkulinnun osa oli onnellinen, koskapa hän sen hautajaiset aloitti laululla: ”Paljon onnea vaan…”

Pöytärukouksensa lapsi päivitti ruokalajin mukaan: ”Siunaa Jeesus lettumme, ole itse hillomme.” Politiikassa hillotolpan nuolijoille ei kyllä edes Jeesus tunnu riittävän…

Vanhimmalle tyttärelleni oli jäänyt mieleen itämaan tietäjistä, että heillä oli Jeesus-lapselle kolmenlaisia tuomisia. Hänen muistinsa mukaan ne olivat: ”kultaa, suistuketta ja ketsuppia …” Suitsuke ja mirha eivät olleet hänelle tuttuja.

Isämeidän-rukous päättyi tyttäreni mukaan näin: ”Sillä sinun on valtakunta, voima ja kunnia. Ihankaikkisesti. Aamen.” Olipa tosi fiksu sananselittäjä jo viisivuotiaana! Totisesti, ihan kaikestahan on Isämeitässä kyse.

Kirjoittaja on imatralainen teologi.

Veli-Matti Kosonen

Tällä palstalla julkaistaan Veli-Matti Kososen kolumneja. Kirjoittaja on imatralainen teologi.