Talous strategioiden ykköseksi

Tekniikka muuttaa länsimaiden talousrakenteita.

Paivi Tuovinen

Suomi on 100 vuodessa noussut kehitysmaatasolta maailman rikkaimpien maiden joukkoon. Matkalla on ollut hyvää ja huonoa tuuria. Siinä matkalla talouttamme on voitu kehittää hyvään suuntaan, mikä on mahdollistanut nykyisen vaurautemme.

Olemme olleet tunnettuja maailmalla ahkeruudesta ja sopimusten hyvästä noudattamisesta. Hyvänä etuna maineessa on ollut myös se, että olemme pieni kansakunta eikä meillä ole ollut merkittäviä etuja valvottavana rajojemme ulkopuolella.

Olemme vuosikymmeninä vahvasti panostaneet perusteollisuuteen ja olemme siinä onnistuneet hyvin. Perusteollisuus on meidän yksi tukijaloistamme myös tulevaisuudessa, joten sen toimintaedellytykset tulee taata myös jatkossa.

Automaatio, ohjelmistorobotiikka ja tekoäly muuttavat länsimaiden ja myös meidän talousrakennetta voimakkaasti lähivuosina. Meillä on arvioitu noin miljoonan työpaikan tulevan korvattaviksi seuraavan 20 vuoden aikana. Tämä prosessi on nähtävä mahdollisuutena ja haasteena koko yhteiskunnalle. Meillä on tässä käytännössä kaksi vaihtoehtoa, joka ollaan mukana kehittämässä prosesseja tai ollaan muiden kansakuntien vietävissä. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja kuin panostaa tähän alueeseen ja olla kehittämässä sitä. Näin myös saadaan uusia työpaikkoja.

Kun ajatellaan taloutta, teollisuutta, palveluja jne., pitää muistaa myös se, että lainsäädännön tulee olla sellainen, että se tukee arvonlisäystä.

Talous pitää ottaa kansakuntamme ykkösprioriteetiksi. Hyvän talouden avulla me rahoitamme hoidon vauvoista vaareihin, hyvän elintason, hyvän puolustuksen jne.

Kansan kanta

Lehden mielipidepalstalla julkaistaan lukijoiden kirjoituksia. Voit jättää tekstin Imatralaiseen tästä ja Lappeenrannan Uutisiin tästä.