Opiskelijoiden kiusaamista

Ulla Ora

Kaikki Suomen sosiaali- ja terveysalan opiskelijat hakevat harjoittelupaikkoja samaan aikaan. Tänä syksynä päivä oli tämän viikon maanantaina.

Haku aukesi kello 17 ja periaate on, että nopeat syövät hitaat. Periaate on ollut sama aina, vaikka järjestelmän toimittaja vaihtui tälle syksylle. Ongelmat eivät kuitenkaan kadonneet - päinvastoin.

Pelkästään Saimaan ammattikorkeakoulussa sote-alan opiskelijoita on yli tuhat. Aiempi järjestelmä tapasi kaatua, kun tuhannet opiskelijat yrittivät saada mieluisinta harjoittelupaikkaa samaan aikaan.

Tänä vuonna järjestelmä uusittiin ja opiskelijoille vakuutettiin, että se toimii. Tehy-lehdessä mainostettiin, että järjestelmä helpottaa hakua. Todellisuudessa harjoittelupaikkahaku muuttui monelle opiskelijalle painajaiseksi. Sisään ei päässyt ja järjestelmä näytti osalle virhettä. Kun varauksen oli saanut tehtyä, sitä ei saanutkaan enää muutettua ja varaus-nappi ei välttämättä toiminut. Opiskelijoiden painajaisen kruunasi se, kun tiedot yhtäkkiä katosivat. Ne saatiin palautettua siihen tilaan, missä ne olivat tiistaina aamuyöllä kello 4.40. Sen jälkeen tehdyt varaukset katosivat. Opiskelijat ovat myös loppuviikosta päässeet tarkastelemaan omia varauksiaan. Uusia ei kuitenkaan voi tehdä.

Harjoittelupaikkoja ei riitä kaikille, siihen eivät koulut eivätkä opiskelijat voi vaikuttaa. Se ei myöskään ole harjoittelupaikkojen varausjärjestelmän vika. On kuitenkin järjetöntä, että jos harjoitteluun mielii päästä, pitää tietokoneen ääressä olla tiettynä päivänä tietyllä kellonlyömällä - ja toivoa lujaa, että tällä kertaa onni on puolella. Usein se ei ole.

Sen sijaan, että keskityttäisiin kehumaan järjestelmien erinomaisuutta, olisi syytä miettiä, millaisin keinoin harjoittelupaikkojen haku olisi oikeasti järkevää toteuttaa. Lähtökohtaisesti tuhansien opiskelijoiden pyrkiminen samalla sivulle samaan aikaan on liki kuolleena syntynyt ajatus. Nykyjärjestelmä, oli sen nimi mikä tahansa, tuntuu lähinnä opiskelijoiden kiusaamiselta. Opiskelijat pakotetaan ottamaan vapaata töistä tai koulusta vain, jotta voisi hakea harjoittelupaikkaa, jota ei välttämättä edes saa.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten vt. päätoimittaja.

 

Lisää aiheesta:

Sote-alan opiskelijoiden varausjärjestelmästä on tullut kompastuskivi – Kaatuilu ja hitaus ongelmana

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.